free web builder

RENAULT Twizy - 2017.  - 100 % električan
autor: dr. Mario Sremec
foto: dr. Mario Sremec


Katedra za motore i vozila (fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb) testirala je mogućnosti najmanjeg Renaultovog automobila s električnim pogonom. Riječ je o modelu Twizy koji razvija 20 konjskih snaga, postiže maksimalnu brzinu od 80 km/h i ostvaruje domet od 100 km, a vrlo male dimenzije (D x Š = 2320 mm x 1191 mm) čine ga vrlo praktičnim i izuzetno zanimljivim za vožnju gradom. Iza sjedala vozača nalazi se mjesto suvozača, koje nije nimalo udobno za vožnju, s obzirom da je smješteno na stražnjoj osovini vozila te je vrlo osjetljivo na sve neravnine na cesti. Uz to, valja napomenuti da pored vrata postoje vrlo veliki zazori kroz koje zrak ulazi u putnički prostor koji nema sustava za grijanje pa je kod vožnje pri niskim temperaturama zimska jakna i više nego poželjna.

Mobirise
Mobirise
Mobirise
Mobirise

No, naš primarni cilj ipak nije bio ispitivanje udobnosti i značajki automobila u gradskoj vožnji, već testiranje vozila i izdržljivosti baterije u značajno teškim uvjetima. Stoga smo odlučili testirati može li mali Twizy zaista izdržati domet od 50 km u teškim uvjetima kako to deklarira proizvođač. Sa 180 kg tereta (dvije osobe) i napunjenosti baterije od 100% odlučili smo se provesti dionicom dugom 40-ak kilometara koja se sastoji od vožnje gradom, usponom na Sljeme i povratkom u grad.
S osmijehom na licu, sjedamo u automobil kod Laboratorija za motore i vozila i krećemo put Sljemena. Uživamo u vožnji gradom, ubrzanjima i upravljivosti automobila te probijanju kroz gradsku gužvu. Ni najmanje ne štedimo i već nakon 5 km vožnje pada nam razina napunjenosti baterije na 90%. Nastavljamo dalje usponom prema okretištu Mihaljevac nakon kojeg bilježimo daljnji pad napunjenosti od 10%. Skretanjem na Sljemensku cestu već nam opasno pada optimizam. Približavamo se Pilani Bliznec, baterija pada na 70%, domet na 25 kilometara i počinje jednosmjerna cesta prema vrhu. Ubrzo smo ulovili auto ispred sebe koji nam se miče na ugibalištu i nastavljamo punim gasom. Baterija se ubrzano troši, a domet vozila nam pada znatno brže nego što prevaljujemo kilometre. Nakon pola uspona baterija pada na 30%, a mi više nismo sigurni hoćemo li se uspjeti popeti do vrha. Nakon još kojeg kilometra ipak moramo popustiti gas i štediti energiju. Laganijom vožnjom uspijevamo se popeti do Tomislavovog doma. Napunjenost baterije iznosi 10%, domet vozila 5 kilometara, a do cilja nam je preostalo još 20-ak km. Bez punjenja baterije krećemo nizbrdo prema Zagrebu. Napunjenost baterije počinje rasti te nakon spuštanja dostiže 30% (domet 12 km). Dolaskom na parking Laboratorija baterija se potpuno ispraznila (domet 2 km).
Iako smo se uspjeli popeti na Sljeme i vratiti do Laboratorija, automobil ipak nije uspio izdržati deklariranih 50 km vožnje. Već do pola puta uspjeli smo ga gotovo isprazniti.

Da ostanete u toku sa auto-moto novostima, molim Vas da ispunite SUBSCRIBE formu na dnu stranice, hvala.

Mobirise
Mobirise

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved