Velika Buna, Velika Gorica, 02. 08. 2020.
autor: Tomislav Veček


(za one koji nemaju volje za čitanje, na dnu teksta je video link, pa slušajte)

Ponekad imam u rezervi plan za neke bliže rute, za slučaj da se nema cijeli dan na raspolaganju, a da se kotači barem malo zavrte. Jedan od takvih planova je bila vožnja do Velike Bune. Jedan od razloga je bila i tema koja me pratila cijelu prošlu sezonu. Bila je to potraga za izloženim MiG-ovima.
U Velikoj Buni je izgrađen Spomen-park 153. brigade HV - Velika Gorica. U parku su izložena vojna vozila i ostala tehnika. Između ostalog tu je i MiG. Ja sam park posjetio u nedjelju, na žalost sve je bilo zatvoreno, tako da nisam uspio ući u sam park. Ne znam da li je inače otvoreno, na internetu nisam bio uspio „iskopati“ neke informacije o radnom vremenu i sl. informacije. U sklopu parka je i Spomen dom 153. brigade HV-a gdje ima još nešto izložaka, to sam naknadno našao na internetu. Tako da vidio sam što se vidjeti dalo i krenuo lagano prema Velikoj Gorici.

Mobirise
html site templates

Da ovaj izlet nadopunim sa sadržajem, posjetio sam i jezero Čiče, iznenađen sa samom činjenicom da se ljudi tamo kupaju, pecaju, igraju sa djecom. Nisam ni znao za to jezero da postoji, dok nisam slagao plan rute za izlet. Par slika i idem dalje, da ljudima ne smetam. Sljedeća destinacija, Zrakoplovno-tehnički centar. Vozim pored ograde u nadi da vidim nešto zanimljivog, sve označeno da je zabranjeno slikanje, pa ajde ponekad moramo i poštovati pravila, pa nema slika.

Velika Gorica, vozim glavnom ulicom kroz srce grada, cilj je Spomenik palim braniteljima Velike Gorice. Autor spomenika je Mladen Mikulin, po mom skromnom, amaterskom mišljenju, ovo je jedan od ljepših spomenika koje sam ikad vidio. Spomenik je dizajniran kao vrata (dva stupa nagnuta jedan prema drugome) koji nose gredu, a na gredu je postavljena skulptura golubice. Predivna kompozicija i izbor korištenih materijala. Ispred spomenika postavljen je granitni monolit na kojem su uklesana imena 121 poginulog branitelja. Okoliš oko spomenika se održava urednim i čistim, te je svakako jedan od primjera kako to treba izgleda, svaka čast.

Kada sam već u Velikoj Gorici, bila bi šteta ne posjetiti i naš novi glavni aerodrom, Zračnu luku Franjo Tuđman. Koliko je to NAŠA zračna luka, o tome bi se dalo pričati, jer je predana na 30 godišnju koncesiju ZAIC konzorciju. Profitirali smo u toliko da je temeljem ugovora ZAIC bio u obvezi financirati, dizajnirati i izgraditi novi putnički terminal, koji je otvoren u ožujku 2017. godine. Na putu prema aerodromu, prolazim kroz cijeli kompleks starog aerodroma, kao i pored Zrakoplovne tehničke škole Rudolfa Perešina. U cijelom tom kompleksu se nalazi i vojni aerodrom. Prilikom planiranja današnje rute na google kartama se jasno vidi da je na ulazu u vojni kompleks također postavljen jedan MiG. Dođem pred ulaz, namjestim motor za slikanje, ali eto ti stražara. Da budemo točni, bio je par, muški i ženski. Pitam da li mogu samo jednu sliku napraviti. Muško veli, ajde može, ali samo da se to vidi, a žensko, ne da i ne da. Opet nema slike. A to što se na google kartama vidi apsolutno sve, to nema veze, OK, danas poštujem sva pravila i zapovijedi. S obzirom da je to bio i vikend za gledanje Formule 1, polako se okrećem prema kući. U tom svom vrludanju prikupilo se kojih 200 km, vidjelo par zanimljivih destinacija, na nekima bi se trebalo poraditi da se ipak dođe malo bliže akcije, da se nešto vidi, ali eto, što je tu je, možda nekom drugom prilikom. Sretno.


Da ostanete u toku sa auto-moto novostima, molim Vas da ispunite SUBSCRIBE formu na dnu stranice, hvala.

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved