site builder

Gume Mitas MC24 INVADER
autor: Boris Rukavina

Ovaj vikend smo se vratili kući nakon 100 dana i 34000 prijeđenih kilometara.

Plan je bio da se na prvom setu guma vozimo do Kine, gdje sam naručio novi set. Međutim, prednja guma u setu od jednog drugog renomiranog proizvođača bila je neispravna, pa sam vratio nazad prednju MC 24 INVADER koja je odlično služila do prijeđenih skoro 19000 kilometara!

Ako će nekoga zanimati, tu su moji utisci o Mitas MC24 INVADER.
Napominjem da imam više od 40 godina motociklističkog staža i prijeđenih više od milijun kilometara na motorkotačima, pa možda moje mišljenje ima određenu težinu.

Mobirise

Moram priznati da sam u početku imao određenu rezervu prema gumama. Možda bih od Mitasa za ovakav put prije odabrao TERRA FORCE-R, ali se MC24 INVADER pokazao više nego dorastao zadatku. Podatak o prijeđenoj kilometraži dovoljno govori sam za sebe

Iako Mitas model MC 24 INVADER deklarira kao 70 % on road i 30 % off road gumu u mojem se slučaju guma na cesti pokazala jako dobrom. Kišne serpentine Zakarpatja, dugački pravci po ruskoj i kazahstanskoj stepi, strmi usponi Tien Shana, sve je to MC 24 INVADER vrhunski odradio. Čak i kod nekoliko "paničnih" kočenja, od kojih je jedno bilo na šugavom asfaltu Pamirske ceste kad nam je izletio automobil iz sporednog puta, MC 24 je bio na visini zadatka. Gume su toliko dobro držale da se niti tada ABS nije uključio.

Mobirise

Iako smo veliku većinu puta bili na boljim ili lošijim asfaltiranim cestama, na ovakvom je putu neizbježan makadam. I tu se MC 24 pokazao odličnim izborom. Na makadamskim putevima, zemljanim stazama, kao i povremenim kraćim dionicama pijeska i travnate podloge niti jednom nisam imao većih problema. Ja nisam baš jako dobar off road vozač, pogotovo ne sa suvozačem i šezdesetak kilograma prtljage na motoru, ali sve smo prošli i stigli smo gdje god smo naumili.

Velika nas je kiša uhvatila u Kini, nakon prijeđenih skoro 12000 kilometara, no niti tu nisam imao onaj neodređeni osjećaj nesigurnosti koji se tako često javlja na mokroj cesti.

Mobirise

Svakako treba uzeti u obzir da se na putovanju vozi puno polakše, opreznije, defenzivnije, "okruglije", sa što manje naglih ubrzavanja i kočenja, osim kad situacija u prometu to zahtijeva. Niti po zavojima nisam brzo vozio. Predaleko smo od kuće da bih riskirao bilo kakvo proklizavanje ili pad. Kod ovakve vožnje MC 24 INVADER pokazao se odličnim izborom. Ne mogu ulaziti u ocjenu pri agresivnijoj sportskoj vožnji.

I trajnost je vrlo dobra. Kako rekoh, bili smo u velikom pretovaru, a na 13000 km gume su još imale pristojnu dubinu profila. Prijeđena se kilometraža i teški uvjeti eksploatacije najviše vidjela po bezbrojnim sitnim pukotnama u gaznoj površini koje, pokazalo se, ni na kakav način nisu utjecale na sigurnost. Stražnja je guma bila jednom probušena čavlom, ali, pošto sam u zračnice stavio sredstvo za brtvljenje, prošli smo bez ikakvog popravka.

Da ostanete u toku sa auto-moto novostima, molim Vas da ispunite SUBSCRIBE formu na dnu stranice, hvala.

Mobirise

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved