free website builder

Restauracija NSU 1200 - 2. dio.
Izvor: g. Josip Škaljin

Prije, nešto više od pola godine objavljen je tekst o restauraciji NSU 1200 u vlasništvu g. Josipa Škaljina, evo linka za one koji se žele podsjetiti: NSU 1200 – 1 dio.

U međuvremenu g. Josip radi na autu, nabavlja dijelove, slaže. Javio mi se u nekoliko navrata pa da vidimo do kuda su došli radovi. Pročitajte u nastavku, bit će zanimljivo, bilo je i radikalnih poteza.
U prvom dijelu teksta bilo je najviše riječi o rastavljanju, čišćenju, utvrđivanju situacije, pronalasku kontakata za dijelove. No polako se to sve trebalo početi sastavljati opet u jednu cijelinu. Nije trebalo dugo čekati da se naiđe na prvi problem. Kod ugradnje klipova, prva tri , sve super, ali na četvrtome je uočena napuklina te nije bio za ugradnju. Gospodin Josip je riješio problem tako da je po uzorku dao napraviti novi. Dok je trajala agonija oko klipa, glave motora su bile kod majstora koji je stavio vodilice, uredio sjedišta ventila i obavio ostale potrebne radnje brušenja, uređenja… to je bila situacija događaja tamo negdje krajem lipnja 2019.

Mobirise
Mobirise
Mobirise

Sljedeći puta smo se čuli krajem listopada 2019., pa da vidimo što se dešavalo. Motor je u to vrijeme bio u završnoj fazi sklapanja. No da ne bi sve bilo tako jednostavno, kod pritezanja poklopaca cilindra na zadanu „kilažu“, jedan od vijaka se izčupao iz kučišta. Uf, ne ide, pa ne ide. Motor se ponovno treba raskopati. Izrađuje se nova „piksa“, da si malo odmori od problema sa motorom, g. Josip se bavi sa drugim područjima auta.
Sad dolazimo do radikalnih poteza u ovoj obnovi. Onaj bijeli NSU kojeg ste mogli vidjeti u prvom nastavku teksta je na žalost završio na otpadu. Pregledom je ustanovljeno da je vrijeme napravilo svoje i da je jednostavno previše toga trulo i u raspadajućem stanju. Dijelovi koji su bili za iskoristiti su skinuti i spremljeni, a ostatak je razrezan i deponiran. Budući da je za nastavak projekta nužno potreba zdrava „školjka“, g. Josip je istu uspio i nabaviti te su radovi na limariji bili u punom zamahu.

Mobirise

Vrijeme je odmicalo, zima je stigla, pa da vidimo kakva je trenutna situacija. Kraj prosinca 2019., motor je skoro gotov, potrebna su još 2, 3 dana da sve bude složeno. Glavnina vremena trenutno ide na uređenje karoserije. Za sad ide sve po planu, i kako kaže g. Josip, sredinom 2020. bi ovaj „PRINZ“ trebao biti spreman za registraciju.
Ako netko možda ima negdje u garaži ili na tavanu, komandnu tablu ili rezervoar za gorivo, neka se javi g. Josipu (josip.skaljin@adriadiesel.hr) ti dijelovi mu nedostaju.


Da ostanete u toku sa projektom NSU 1200, molim Vas da ispunite SUBSCRIBE formu na dnu stranice, hvala.

Mobirise

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved