free simple website templates

Kaciga SCHUBERTH C4 nakon 50000 km
autor: Boris Rukavina

Zahvaljujući tvrtci Motooprema Šepić 2018. godine imali smo priliku isprobati vrhunske kacige Schuberth C4 u najrazličitijim uvjetima vožnje. Naše stare kacige Schuberth C3 bile su nakon odvoženih više od 200000 kilometara na kraju svog radnog vijeka.

Kacige Schuberth C4 pokazale su se više nego dostojnom zamjenom.

Sa Schuberthom C4 proputovali smo veliki dio Azije, od Zagreba do Vladivostoka, prošli visine Pamira, gorje Tien Shan i pustinju Takla Makan u Kini, pustinju Gobi u Mongoliji, sibirsku tajgu i kazahstansku stepu.

Mobirise

U direktnoj usporedbi s C3, C4 je osjetno tiša kaciga, tako da je još bolja za dugotrajne vožnje. C4 je nešto uža od C3 u predjelu lica, te je potrebno oko tjedan dana vožnje da se unutrašnjost prilagodi glavi i obrazima nakon čega kaciga zadržava svoju formu desetinama tisuća kilometara.

Schuberth proizvodi svoje kacige u dvije veličine školjke, manju do veličine L i veću od XL na više. Kacige od veličine XL, odnosno 60/61, vidljivo su veće od manjih brojeva, pa će kacige do veličine L lakše stati u kofer nego XL i veće. 

Schuberth C4 je odlična za tople i vruće dane s vrlo efikasnom ventilacijom kako na vrhu kacige, tako i ispod vizira. Po hladnijem vremenu potrebno je nositi potkapu kako bi se sasvim zaustavilo strujanje zraka. Niti kod višednevne vožnje po jakoj kiši kaciga Schuberth C4 nije promočila kroz vizir ili ventilacijske kanale. Zahvaljujući podstavi koja se brzo suši vlaga koja se pri takvim uvjetima neizbježno uvuče s donje strane se preko noći osuši pa se iduće jutro vožnja nastavlja sa suhom kacigom. U slučaju potrebe podstava se lako skida i jednostavno vraća na mjesto tako da ju je i na putu moguće oprati, preko noći osušiti i idući dan nastaviti vožnju.

Vidno polje izuzetno je veliko, a sam vizir, kao niti praktičan lako opsluživ dodatni tamni vizir nimalo ne iskrivljuju sliku. Pinlock folija se nakon cca. 30000 kilometara toliko razlabavila da se više nije mogla pravilno podesiti, pa je po hladnom vremenu povremeno dolazilo do magljenja. Novi pinlock nije preskup, a kako je vizir i nakon tolike kilometraže bio u vrlo dobrom stanju ne smatram da je to veliki nedostatak, tim više što se vizir jednostavno skida bez alata i po potrebi se može detaljno oprati.

Naše su kacige lakirane u vrlo atraktivnu dvobojnu mat lak kombinaciju koja je, za razliku od sjajno lakiranih primjeraka osjetljivija na nečistoće, otiske prstiju i mušice, a i teže se pere nego kacige lakirane sjajnim lakom.

Mobirise

Kao i velika većina "Flip up" kaciga i C4 se izuzetno lako stavlja i skida. Brza kopča je provjeren i udoban način zakopčavanja remena pod bradom, meni osobno puno praktičniji nego "dvostruki D".

Kod svih Flip up kaciga nešto veća težina konstrukcijski je uvjetovana tako da cca. 1650 grama teška C4 težinom ne odskače od prosjeka klase, tim više što je već serijski opremljena kompletnom pripremom za Schuberthovu komunikaciju SC1.

U svakoj C4 nalazi se mikrofon, slušalice, antena i kompletna instalacija, tako da je montaža komunikacijskog uređaja zaista posao od nekoliko sekundi. Utori za uređaj s lijeve i bateriju s desne strane kacige pokriveni su poklopcima koji se lako uklanjaju za montažu komunikacijskog uređaja. Gotovo savršeno rješenje. Kažem gotovo savršeno jer smo mi u eksploataciji imali dva problema s komunikacijskim uređajem.

Mobirise

Jedan je svojstven svim kacigama C4 s komunikacijom, a tiče se pozicije mikrofona. Naime, mikrofon je vrlo elegantno integriran u gornji dio podstave, iznad obrva. To je zaista praktično jer nema mikrofona koji strši i smeta pri skidanju i stavljanju kaciga, ali ta pozicija, daleko od usta, uvjetuje da mikrofon hvata puno više pozadinske buke nego mikrofoni koji su postavljeni klasično, na kratkom nosaču pred ustima.

Drugi se problem pokazao svojstven samo mojoj kacigi. Naime, moja je kaciga bila takozvani "demo-model", koji nije namijenjen prodaji. Kako je to proljetos kod Motoopreme Šepić bio jedini primjerak u mojoj veličini, na put smo pošli s takvom, manje nego savršenom kacigom. Nesavršenost kacige manifestirala se u tome da je komunikacija često gubila kontakt i prekidala rad, što na putu od 100 dana i 34000 kilometara i nije neko veselje. Motooprema Šepić nam je organizirala Schuberthovu pomoć tijekom putovanja, ali zbog velike globalne potražnje za modelom C4 nismo uspjeli zamijeniti kacigu sve do povratka u Zagreb, kad nam je Motooprema Šepić zamijenila kacigu s novim, ovaj put savršenim primjerkom. 

Mobirise

Bez obzira na povremene probleme koje sam imao s mojom kacigom, a koji bi se vrlo brzo riješili da nismo mjesecima bili daleko od civilizacije, C4 je trenutno jedna od najboljih, ako ne i najbolja putna kaciga na tržištu. Naravno, prije odluke o kupnji svatko treba probati kacigu jer su kalupi svakog proizvođača i modela drugačiji, a kod kacige je najvažnije da odgovara obliku glave onog tko ju nosi.

Motooprema Šepić omogućava zainteresiranim kupcima da kacigu isprobaju na svom motoru i nakon probne vožnje odluče je li Schuberth C4 ona prava kaciga koja će ih godinama odlično služiti. U slučaju rijetkih, ali uvijek mogućih problema u korištenju kacige, Motooprema Šepić se brine da se eventualne poteškoće uklone u najbržem mogućem roku.

Schuberth daje na svoje kacige 5 godina garancije, a iz vlastitog iskustva mogu potvrditi da se više od 50000 kilometara upotrebe po najtežim uvjetima, po sibirskoj hladnoći, pustinjskoj vrućini, nadmorskim visinama od gotovo 4000 metara, kao i geografskim depresijama duboko ispod razine mora na Schuberthu C4 skoro i ne primjećuje. Nakon čišćenja i pranja podstave kacige su skoro kao nove.

Mobirise

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved