Mobirise

NSU 1200 - izvor: Josip Škaljin 

Javio mi se g. Josip Škaljin kojeg zanimaju oldtimeri. Javio se sa svojom pričom o automobilu NSU 1200, naime u toku je oživljavanje ovog auta, doslovno dizanje iz mrtvih, kad vidite slike, bit će jasno zašto to govorim.
Auto je u vlasništvu g. Josipa tamo od daleke 1972. godine, kada ga je prenio na sebe od svojeg oca. Njegov otac se htio riješiti ovog auta, no srećom g. Josip ga nije dao da ode u staro željezo, spremio ga je u vrt i tu je čekao, čekao. Čekao je neka bolja vremena, čekao je da ga se netko opet sjeti, čekao je opet nekome postane bitan u životu. Na samoj samrti se i dočekao, g. Josip je prije 2 godine krenuo prema oživljavanju ovog auta. Prva radnja je bila vađenje motora iz auta, tamo negdje krajem prošle godine je počeo i sa rastavljanjem motora, tokom posla to sve i foto dokumentira.
Kako motor nije bio pokretan godinama, desetljećima, neki dijelovi poput raznih brtvi su jednostavno istrunuli. Klipni prsteni su se zalijepili za stjenke cilindara, neki dijelovi su bili potrošeni još od doba dok je auto bio u voznom stanju. Neke od potrebnih dijelova je g. Josip imao doma od prije. Povremeno je nabavio pokoji dio i spremio za ovo sadašnje vrijeme, pa su tako na polici čekali ventili, brtve motora, platine, svjećice, bobine, gumice ventila, indikator ulja, vijci za klackalice sa maticama, „semerinzi“. Neke od dijelova je dao izraditi, pa su tako istokarene nove vodilice ventila. Neki od dijelova su kupljeni na internetu preko stranice www.nsu.ch ako nekom zatreba, da imate i tu informaciju.
Nakon što su pribavljeni svi dijelovi i nakon temeljitog čišćenja, uređenja poklopaca, kartera…, motor je trenutno u fazi sastavljanja. Na obnavljanju g. Josip radi skoro svaki dan, nekad je to sat, nekad dva sata, ali glavno da napreduje. Nakon završetka motora plan je da se krene u obnavljanje same karoserije. Popravak rubnika, blatobrana, podova, pragova… Ako netko ima karoseriju koja je boljem stanju g. Josip bi je rado kupio, slobodno mu se javite na e-mail: josip.skaljin@adriadiesel.hr
Želja g. Josipa je da ponovno udahne život u ovaj auto i da se sa njime povremeno vozi, da ode na poneki skup oldtimera, da zajedno prožive još mnogo godina i prođu mnoge zavojite ceste.
Ja mu iskreno želim puno uspjeha u ovom projektu i da će ga sa čim manje problema privesti kraju, te se veselim nastavku ove priče kako će radovi napredovati. U nastavku slijedi nekoliko slika o dosadašnjim fazama obnove.
 

Mobirise


TEHNIČKI PODACI: NSU 1200 (1967.-1970.)
Motor: 4 cilindra,
Obujam: 1177 ccm
Snaga: 55 KS na 5500 okr/min
Gorivo: benzin
Max. brzina: 145 km/h 

Mobirise
Mobirise

Motor prije vađenja

Mobirise

Motor na radnom stolu

Mobirise

Mjenjač

Mobirise

Glava cilindara

Mobirise

Glava cilindara sa dijelovima

Mobirise

Skidanje bregaste osovine

Mobirise

Bregasta osovina prije čišćenja

Mobirise

Bregasta osovina nakon čišćenja

Mobirise

Blok motora sa cilindrima

Mobirise

Glava motora prije čišćenja

Mobirise

Glava motora nakon čišćenja

Mobirise

Cilindri prije i poslije čišćenja

Mobirise

Blok motora

Mobirise

Blok motora sa cilindrima sa strane filtera ulja prije čišćenja

Mobirise

Blok motora sa cilindrima sa strane filtera ulja nakon čišćenja

Mobirise

Blok motora prije vađenja koljenastog vratila

Mobirise

Blok motora nakon vađenja koljenastog vratila

Mobirise

Blok motora

Mobirise

Koljenasto vratilo na ispitnom stolu

Mobirise

Donji dijelovi klipnjače sa kliznim ležajevima

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved