how to create your own web page

Prva od 750 GRAND PRIX pobjeda

23. Travnja 1961. GP Španjolske, klasa 125 ccm - Tomislav Veček

Ovo je priča o HONDI, o njezinoj prvoj GRAND PRIX pobjedi. Bila je to prva pobjeda od njih više od 750. Bilo je to ovako:

Sezona 1961. bila je za HONDU treća sezona u FIM Grand Prix Svjetskom prvenstvu. Nakon pobjede na Španjolskom GP-u u klasi 125 ccm uslijedilo je 8 pobjeda u 11 utrka u klasi 125 ccm i zapanjujućih 10 pobjeda u 11 utrka u klasi 250 ccm. HONDA je te godine osvojila naslov konstruktora i vozača u obje klase.

Kada bi sad gledali te utrke, neki bi pomislili da je HONDA bila na dobrom putu prema lakoj pobjedi od samih početaka sezone. No ipak nije bilo tako.

Za razliku od motora od 250 ccm, koji je bio potpuno konstruiran i razvijen za pobjeđivanje u utrkama, HONDA nije bila zadovoljna sa razvojem motora od 125 ccm iz 1961 godine, taj model je nosio oznaku RC 144. Iako je motor bio spreman za utrkivanje u GP-u znalo se da treba još poraditi na razvoju samog agregata da bi se moglo pobjeđivati. No unatoč svemu nisu mogli naći konačno rješenje koje bi poboljšalo sam agregat. HONDINI napori nisu bili dovoljni da bi urodili plodom i da bi se moglo krenuti u novu sezonu sa novim motorom. Stoga je najbolji timski vozač Tom Phillis u prvoj utrci na Španjolskom GP-u morao voziti na modelu iz prethodne sezone, na modelu iz 1960. godine bio je to model pod oznakom RC 143.

RC 143 nije bio loš motor, dapače u sezoni 1960. konstantno je završavao utrke. No ipak nije imao dovoljno snage da bi utrku završio na podiju. HONDIN najbolji rezultat u sezoni 1960. bio je 4. mjesto u klasi 125 ccm. To 4. mjesto osvojio je Jim Redman na Dutch TT u Assenu. Očekivati pobjedu od RC-a 143 bilo je nerealno. 

Mobirise
Mobirise

U to vrijeme u klasi 125 ccm vladao je metež zbog prijelaza sa četverotaktnih na dvotaktne motore. Povlačenjem MV Aguste i sa umirovljenjem višestrukog svjetskog prvaka Carla Ubbialia ubrzao se taj prijelaz.

Ljudi su počeli shvaćati da budućnost perolakih motocikala leži u dvotaktnim motorima. Proizvođači kao što su MZ, Montesa i Bultaco koji su već imali iskustva sa dvotaktnim motorima odmah su se uključili u GP utrke.

Uz nadolazeći val dvotaktaša jedan od najboljih je bio EMC (Ehrlich Motorcycle), to je bio britanski proizvođač koji je prvi ušao u GP prvenstvo 1959. godine. EMC-ovi motori imali su mnoge nove tehničke inovacije i ideje koje su privlačile mnogo pažnje. Možda bi bilo vrijedno napomenuti da je vodom hlađene motore koji se danas koriste prvotno za dvotaktaše uveo EMC. Agregate je konstruirao dr. Joseph Ehrlich koji se pridružio EMC-u nakon što je slične pogonske motore razvijao za MZ. On je bio genije za konstruiranje inovativnih dvotaktnih trkaćih strojeva, također je bio vrhunski suparnik koji je definitivno porazio četverotaktnu dominaciju u GP-u.

Sezona 1961. bila je otvorena u Španjolskoj na teškoj i opasnoj stazi Montjuich Parku. Utrka u klasi 125 ccm započela je sa 14 motora koji su protutnjali startnom ravninom. Utka je bila tek započela, a Mike Hailwood je već na svojem EMC-u počeo odmicati. Kada je god prošao kroz cilj postavio je novi rekord i povećao svoju prednost ispred drugoplasiranog Toma Phillisa koji je vozio RC 143.

Do 15 kruga Hailwood je svoju prednost povećao na 38 sekundi. Svi su osjećali da dolazi novo doba Mikea Hailwooda. Takav je osjećaj vladao sve do 18 kruga kada se zvuk EMC-a naglo promijenio. Na EMC-u je pukao cilindar. Cilindar je na EMC-u pukao po sredini, a Hailwoodu je jedino ostalo da se pokuša dovući do cilja i razmišljati o tome kako je utrka inače mogla završiti. Rezultat je bio fatalan za EMC.

Phillis je prešao Hailwooda u 23 krugu i otišao daleko naprijed i pobijedio je u utrci koja je trajala 27 krugova. Hailwood je došepao do cilja kao četvrti iza Ernsta Degnera na MZ-u i Jima Redmana na HONDI. Iako je Phillis završio utrku sa 20 sekundi prednosti ispred Degnera njegova je pobjeda bila totalno neočekivana. Ta pobjeda dokazala je i samoj HONDI da ima dovoljno sposobnosti i potencijala da se popne i na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja. Ta utrka je također pokazala da će se između dvotaktaša voditi velike bitke. 

Mobirise
Mobirise
Mobirise

U klasi 125 ccm u sezoni 1961. ustvari se vodila bitka između HONDE i ostalih dvotaktaša. HONDA je jedva pobijedila MZ u prvenstvu, ali to je osvojila sa modelom RC 143 II koje je ustvari bio samo modificirana verzija RC-a 143 iz sezone 1960., pa zbog toga nije bilo lakih pobjeda.

Phillis je pobijedio na četiri utrke u sezoni 1961., uključujući i znamenitu prvu GP pobjedu. Te četiri pobjede donijele su mu naslov prvaka u klasi 125 ccm. Također je pobijedio na 2 utrke u klasi 250 ccm u istoj sezoni te je prvenstvo završio kao drugoplasirani u ukupnom poretku.

Od Phillisa se isti učinak, ako ne i veći očekivao i u sezoni 1962., ali on je tragično preminuo, podlegavši ozljedama koje je zadobio kada se razbio na trećoj utrci sezone 1962. na stazi Isle of Man u klasi 350 ccm.

Ernst Degner koji je bio iz istočne Njemačke koji je HONDU tjerao u kut vozivši svoj MZ u sezoni 1961., prebjegao je u zapadnu Njemačku nakon 10 utrke prvenstva koja se odvijala u Švedskoj. Nedugo nakon toga počeo je voziti za SUZUKI i postao je jedan od najboljih vozača dvotaktnih motora u povijesti GP-a. On je poginuo u Suzuki. Zavoj gdje je on poginuo nazvan je “Degnerov zavoj” u čast njegovih postignuća kao vozača i kao inženjera.

Hailwood koji je izgubio prvu utrku u sezoni 1961. zbog puknuća cilindra, nastavio je voziti za EMC samo do treće utrke u sezoni 1961. koja je bila u Francuskoj. Nakon te utrke potpisao je ugovor za HONDU za koju je odmah i nastupio na sljedećoj utrci, bila je to utrka Isle of Man TT. U toj utrci Hailwood je pobijedio u klasi 125 ccm, 250 ccm za HONDU, a također je pobijedio i u klasi 500 ccm vozivši NORTONA. Time je postao prvi vozač u povijesti koji je pobijedio na tri TT utrke istog vikenda.

Uz zvijezde koje su vladale u pedesetima kao što su Carlo Ubbiali, Gary Hocking i John Surtees, Hailwood je postao vodeći vozač u GP-u u šezdesetima.

Vozači i proizvođači spajaju se u čudnim okolnostima i nevjerojatnim načinima i tada se iz tih ujedinjenja stvaraju velike pobjede i legende. HONDINA prva dramatična pobjeda u Španjolskoj 23. travnja 1961. bila je bez sumnje tek samo predigra za novo doba. Ta pobjeda je bila samo katalizator za sljedeće promjene i događaje u GRAND PRIX natjecanju.

info i foto: HONDA

Mobirise
Mobirise

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved