portfolio website templates

Utvrda Konjščina („wasserburg“) & Dvorac BELA II – 15. 10. 2017. Tomislav Veček

Brojili su se posljednji sunčani dani, sezona motora se bližila kraju, pa se koristila svaka zraka sunca. Još jedno nedjeljno popodne koje se posložilo tako da sam mogao na vožnju. Kuda danas?, ajde idemo skoknut do staze u Novo Marofu. Tamo skoro uvijek nekoga ima, pa ono lijep je dan, pa se valjda ekipa vozi.

Krenuo preko Bedekovčine, Poznanovec, Zlatar Bistrica, Konjščina. Ove godine sam već par puta prolazio ovom rutom i nisam stajao prije Novog Marofa. Prošao sam i sad već kroz Konjščinu, ali ono, puštam gas i mislim si, a da se vratim do one utvrde? Uz cestu je, prošao toliko puta pored, a nikad stao. Pogledam na sat, vremena imam, par metara više, neće teško pasti, odluka jasna. Okrenem se i vraćam se do utvrde Konjščina. Utvrda je nešto obnavljana u proteklim godinama. Izvana izgleda OK, na krovu se vidi novi crijep. Kakvo je stanje unutrašnjosti nisam uspio vidjeti ni doznati. Barem je sa vanjskim uređenjem zaustavljeno propadanje objekta. Pored utvrde je sjenica, pa se valjda tu održavaju i poneka druženja. Da ne bi ja previše nagađao i slučajno dao krive informacije, u nastavku par redaka o toj utvrdi koje su napisali ljudi koji se razumiju u tematiku.

…Kasnogotička utvrda, posjed grofova Konjskih jedinstven je primjer nizinske utvrde okružene opkopom s vodom (tzv. Wasserburg) u Hrvatskome zagorju. Građena je u obliku četverokuta, s trima polukružnim izbočenim kulama sa streljačnicama, postavljenima u središtu stranica. God. 1880. potres je oštetio utvrdu, koja je tek nedavno obnovljena i natkrivena. Od 2007. Udruga „Grofovija Konjski“ ondje organizira Sajam pri starom gradu.

Enciklopedija Hrvatskog zagorja str. 430.

Mobirise
Mobirise
Mobirise
Mobirise

E sad kad smo konačno pregledali utvrdu Konjščina, možemo mirno nastaviti prema Novom Marofu. I kako sam si i mislio na stazi ima ekipe. Ima nešto putnika namjernika poput mene, ima nešto ekipe što runda po stazi, glavno da je „muving“. Zadržavam se pola sata, dovoljno da se opijem sa milodragim zvukom motora koji su na stazi. Polako stavljam opremu, palim CRF-a i mislim si kud dalje. Ne vraća mi se baš po istom putu, nije zanimljivo. Idem prema Ivancu, da napravim neki krug. Nije bilo nekih ultra ideja i ciljeva za taj dan, glavno da se vozi, samo de se kotači okreću. Tak se vozim, malo po malo i prolazim pored dvorca BELA II. I tu sam samo prošao, te si opet mislim, se vraćam ili ne vraćam. Čim dulje razmišljam to bolje, barem se imam dalje za vraćati :-). I jasno, vraćam se. Na žalost kao i prije spominjana utvrda Konjščina nije moguće vidjeti unutrašnjost. Vidi se da je izvana dvorac uređen, nešto se radi i na okolišu, u privatnom je vlasništvu tak da ne mogu niti nešto previše njuškati. U nastavku nekoliko stručnih redaka o dvorcu Bela II.

Da ne propustite sljedeće objave o putovanjima, „oko kuće“ molim Vas da ispunite SUBSCRIBE formu na dnu stranice. Hvala

Bela II…Nije poznato tko ga je podigao i kada, no prvi podatak u kojem se može nazrijeti da u naselju postoje već dva dvorca (odnosno kurije) nalazi se u dokumentu iz 1648, u kojem se spominje „donja plemićka kurija pod gradom Belom“. Sigurno postojanje dvorca Bela II posvjedočeno je u dokumentu iz 1738, u kojem su spomenuti „razrušeni grad i dva dvorca“. Među malobrojnim zapisima o dvorcu ističe se bilješka Anđele Horvat u kojoj ona pretpostavlja da je riječ o nedovršenu dvorcu , zamišljenome kao višekrilni sklop. Tlocrt građevine u obliku je izdužena pravokutnika. Na sjevernim su uglovima cilindrične kule, poduprte kontraforima. Začelno, južno pročelje dvorca otvoreno je arkadama u prizemlju i na katu. Na zapadnoj strani građevine, usporedno s njom, pred hodnicima nalazi se stubište. Oba su dvorca danas u privatnome vlasništvu, a dvorac Bela II u novije je doba temeljito obnovljen. Kompleksu dvoraca pripadale su i gospodarske zgrade (danas dijelom porušene) te kapela Marijina Uznesenja, grobna kapela obitelji Ožegović i Barlabašević. Prvi se put spominje u izvorima 1649; nakon Drugog svjetskog rata u nekoliko je navrata obnavljana. U unutrašnjosti se nalazi oltar Uznesenja Majke Božje.

Enciklopedija Hrvatskog zagorja str. 62.

Mobirise

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved