free amp templates

CRF 250 L, 2017 – Tomislav Veček

Polako smo kroz kronologiju došli i najmlađeg člana u mojoj hondinoj obitelji. Radi se o CRF 250 L motoru.

Priča o hondinom modelu CRF 250 L, počinje prije skoro pola stoljeća. Korijeni mu sežu u daleke 1970-te godine. U tim godinama HONDA je na tržište pustila model XL 250 S. Bio je to motocikl koji je pružao dobru upravljivost na cesti, a još bolje performanse je pokazivao na off-road vožnjama.

Cijela XL serija koja je uslijedila postala je legendarna. To su bili kvalitetni, ekonomični motocikli, jednostavni za upotrebu i održavanje. Širom svijeta ljudi su jednostavno zavoljeli te motore. Tako je HONDA je odlučila na tržište staviti nasljednika spomenutog XL-a. Kako HONDA zaista ima iskustva u off-road motociklima krenuli su u razvoj. Javnost je, kao i uvijek htjela sve, jedan dio budućih korisnika zagovarao je da se ponudi motor koji bi bio klon proizvoda sa staze, nabijen snagom, ovjesa za utrke... Drugi dio javnosti pak je priželjkivao praktičan, pristupačan, jednostavan motocikl. Htjeli su motocikl da se može kroz tjedan koristiti u urbanim sredinama, da mogu s njim na posao, da im je praktičan, a opet kad dođe vikend da se mogu sa njim uputiti gdje ih je volja. Možda da skrenu prema šumskim putevima, u neko obližnje brdo, ili neku planinu u daljini ili možda do obale na malo osvježenje.

Toj svestranosti mora biti podređen i agregat motocikla, okvir, cijeli paket mora biti kvalitetan, a opet cjenovno pristupačan, kako kod same početne kupovine tako i kod daljnje eksploatacije. Iz svih tih želja proizašao je model CRF 250 L, koji je tržištu ponuđen 2012. godine. Pa da kažemo nekoliko rečenica o nasljedniku legende.

CRF 250 L je dual-purpose motocikl, svojim dimenzijama, ergonomijom, malenom masom, prednjom SHOWA USD vilicom dugog hoda, stražnjim Pro-Link ovjesom, karakterizira se velikom upotrebljivošću na cesti i izvan nje. Sve to pruža uz dozu ekonomičnosti, jer ga pokreče jednocilindrični DOHC agregat od 249 cc. Agregat max snagu od 17 kW (23 KS) na 8500 okr/min, te max. okretni moment od 22 Nm na 7000 okr/min. Zrakom se napaja preko air-boxa zapremnine 5,7 L, a za ubrizgavanje goriva se brine PGM-FI sistem. Za paljenje smjese tu su IRIDIUM svjećice. Iz već spomenutog može se zaključiti da se na ovom motociklu nije štedjelo, kvaliteta se kod HONDE nikad ne ugrožava, pa tako možemo spomenuti da je klip presvučen Molibdenom, ugrađena je balansna osovina da se smanje vibracije, mjenjač sa 6 brzina.

Za hlađenje se brine hladnjak (10,7 kW) smješten sa lijeve strane motocikla, opremljen je zaštitom koja ujedno usmjerava zrak. Sa stražnje strane hladnjaka tu je i ventilator koji jamči optimalnu radnu temperaturu i kod najtežih režima upotrebe. Da bi zadovoljili tadašnje EURO III norme o emisijama ispušnih plinova. Lambda sonda radi u simbiozi sa sekundarnim ubacivanjem svježeg zraka. Također, ispušni sustav je opremljen sa katalizatorom. Agregat je smješten u okvir izveden od ovalnih čeličnih cijevi.

Spomenimo i međuosovinski razmak, 1445 mm. 

Mobirise
Mobirise
Mobirise
Mobirise

Oko ovjesa smo već nešto natuknuli na početku teksta. Dakle, sprijeda je montirana SHOWA USD vilica promjera 43 mm i hoda 250 mm. Straga je je Pro-Link ovjes hoda 240 mm. Stražnji amortizer također potpisuje SHOWA, cilindar je promjera 40 mm. Sama vilica je izvedena od aluminija.

Za zaustavljanje ovog motora brinu se nazubljeni diskovi, po jedan na svakom kraju motocikla. Naprijed je diska promjera 256 mm, te kliješta sa 2 klipića, dok je straga disk promjera 220 mm, sa kliještima sa jednim klipićem. Sam nazubljen dizajn diskova preuzet je sa trkaćeg modela CRF 450R. Sa istog modela preuzeti su i aluminijski kotači. Sprijeda 21'', straga 18''. 

Riječ, dvije o instrument ploči. Potpuno digitalni prizor sa nekoliko kontrolnih lampica. Instrumenti daju informacije o trenutnoj brzini kretanja, razini goriva u spremniku, sat, ukupno prijeđena kilometraža i A i B parcijalnu kilometražu. Spomenuli smo spremnik za gorivo, prima 7,7 L, što omogućava autonomiju od oko 200 km. Na spremnik goriva se naslanja sjedalo, koje se proteže od repa motocikla pa do samog vrha spremnika, te svojim dizajnom omogućava brzi pronalazak idealnog položaja za volanom. Da još spomenemo, na lijevoj stražnjoj strani je malo spremište sa alatom, koje se zaključava, pa eto ukoliko je potreba može se staviti unutra još pokoja sitnica. 

Uz spomenuti CRF 250L, na tržištu se 2013. godine pojavio i CRF 250 M model. To je bila super-moto izvedba, sa cestovnim gumama namontiranim na kotače od 17'' na oba kraja, prednjim diskom većeg promjera (296 mm), sjedalo je bilo niže za 20 mm. Grafike su bile drugačije crveno-crna kombinacija…

Mobirise
Mobirise
Mobirise

Sve do sada napisano odnosi se na model na koji je bio na tržištu od 2012. pa sve do ove godine. Tom model je posvećeno toliko teksta jer većina CRF-a koji su na cesti ipak pripadaju tom „starom“ modelu.

Sa dolaskom 2017. godine pred proizvođače su postavljeni novi zadaci, uvele su se EURO IV norme, još zahtjevnije i još strože. Te norme ne govore samo o ispušnim plinovima, tu je širi spektar zahtjeva kojima treba udovoljiti ukoliko proizvođač želi da mu se pojedini model nađe na tržištu. Bile su to teške odluke jer su proizvođači bili primorani odlučiti dali će, s obzirom na prodaju pojedinog modela, neke modela potpuno ugasiti, ili će ipak uložiti sredstva i vrijeme da modele prilagode novim normama. Srećom, za CRF-a, HONDA je odlučila dodati i poboljšati nekoliko sitnica kako bi se nastavila proizvodnja. Pa je tako dodan ABS sustav kočenja , koji se može isključiti za zadnji kotač, dodani su bočni katadiopteri, prednji pokazivači smjera svijetle kao i prednje svijetlo, poboljšani su rezultati za ispušne plinove… 

Uz novi CRF 250 L, HONDA je na tržište stavila i brata blizanca, CRF 250 Rally. Taj model je malo više oklopljen, ima više opreme, vjetrobran, zaštita za ruke na volanu, veći spremnik za gorivo, preklopni čep na spremniku… Detaljnije ćemo o tom modelu kojom drugom prilikom. 

Vratimo se na CRF 250 L, za ovogodišnji model osim već spomenutog, dodatno se radilo i na agregatu, pa ima promjena na PGM-FI sustavu ubrizgavanja goriva, air-boxa, ispušni sustav je olakšan za 450 g, usisna tijela za zrak povećana su sa 36 na 38 mm. Kao što vidite nije se radilo samo o kozmetičkim promjena. Svi ti detalji doveli su do povećanja snage, sa prijašnjih 17, na 18,2 kW, možda se čini malo, ali to je povećanje od 7 %, nešto sitno je povećan okretni moment sa 22 na 22,6 Nm, bitnije je da se sad taj moment ostvaruje na nižim okretajima, prije na 7000, a sada na 6750 okr/min. Spremnik je povećan za 0,1 L. 

Gabariti motora su ostali nepromijenjeni, međuosovinski razmak od 1445 mm, visina sjedala 875 mm, visina od tla 255 mm. Došlo je do malog povećanja mase, sa 144 na 146 kg. 

Dizajnerske promjene, najočitije su nove boje, sada prevladava crvena, novi dizajn stražnjeg svijetla, digitalni instrumenti su dobili skalu za obrtomjer, jedna od promjena je i preklopiva polugica mjenjača, na starom modelu je bila fixna, pa je bila sklona savijanju ili pucanju prilikom padova ili ako ste zapeli u šumi za kamen ili panj. Kao što vidimo motor je generalno dorađen do u najsitnijih detalja i možemo reći da se slušala publika koja je upravo te neke stvari zamjerale starom modelu. 

Mobirise
Mobirise
Mobirise

E sad, kako to sve funkcionira na u stvarnom životu, budući da imam model 2017, sad već skoro pola godine, dozvolite nekoliko riječi. Ovaj motocikl ne samo da je dual-purpose s obzirom na okruženje gdje se može kretati, off road i cesta, već je takav i prema svojem odabiru korisnika koji ga mogu kupovati. Za početnike, idealan, za povratnike, poput mene, još i bolji. Dobar je i za one koji imaju u garaži već CRB 1000 RR, pa im CRF dobro posluži da si malo poravnaju kičmu.

Vozio sam razne klase motora i eto, unatoč urbanim pričama da će vam ovakvi motori dosaditi za 2 mjeseca, kod mene se nisu ostvarile. Možda je sve stvar stava i razmišljanja, početne ideje za što i zbog čega je kupljen motor. Ja ga koristim za opuštajuće vožnje, da me smiri od redovitih životnih stresova i napetosti. Koristim ga da odem neku vožnju, vidim nova mjesta, obiđem stare prijatelje. Pri tome ne gledan na brzinomjer, radije gledam krajolik ispred i oko sebe. 

Motor je jeftin za održavanje, servis 500 kuna, prva registracija sa pločicama, knjižicama…, kojih 600-njak kuna, puno osiguranje bez popusta 500-njak kuna. 

Potrošnja goriva, zanemariva, vozim se cijelo popodne i onda naguram u tank jedva 50 kn benzina. Sama vožnja je ugodna i udobna, zvuk motora je ugodan, ja sam se iznenadio. Prije kupnje sam na internetu pogledao valjda sve video klipove koji postoje i u živo motor zvuči puno bolje. 

Ako motor ne dižete u bez potrebne okretaje vibracija nema. Vibracije se počinju javljat u visokim režimima vrtnje, kad dolazite do 9000 ili više okretaja. 

Snaga i moment motora bez problema održavaju putne brzine oko 100-110 km/h. To je 6000 do 7000 ok/min. Tu je motor sasvim miran, u području je gdje daje najviše snage i momenta, tako da ima još rezerve ako vam treba za neko pretjecanje i sl., a da ne treba odmah posezati za mjenjačem. 

Potrošnja, 3 do 3,5 L i zaista ne znam što bi trebalo raditi s tim motorom da se to poveća. 

Koćenje zadovoljavajuće, kočnice obavljaju svoj zadatak bez protivljenja, diskovi na oba kotača, nema se što prigovorit. Ovjes, nije tvrd, na nekim video klipovima se zamjera da je čak i premekan da prednja vilica i stražnji amortizer potonu do kraja ako ste na skokovima sa motorom. E sad to je diskutabilno, ako mislite na cross stazu onda kupite CRF R seriju, a L serija je pitomije izdanje namijenjeno za malo širi spektar upotrebe. Također, na internetu silne zamjerke pišu o standardnim gumama koje dolaze na motoru. Ne znam, ja im ne vidim neku silnu zamjerku, možda ja nisam neki profi vozač pa to ne osjećam, ali meni su gume OK. 

Da se vratim na onu temu da ovakvi motori brzo dosade, da su preslabi, prespori… Moj odgovor na to je, imajte na umu što ste kupili, koliko ste to platili te koliko vas košta svaki kilometar proveden na motoru. Kada sa time uskladite svoja očekivanja onda vam ovaj i slični motori neće dosaditi. Ja osobno nisam sklon kupovanju rabljenih stvari, te mi je ovo bio najpristupačniji put do motocikla, nov je, pouzdan, jeftina u nabavci kao i daljnjem korištenju, udoban, dovoljno brz da odem bilo kuda, što mi više treba, ne znam možda sam preskroman. Uživajte u vožnjama, izletima, novim mjestima koja ćete vidjeti, ljude koje ćete upoznati, ne brinite za snagu i brzinu, život nam prolazi i ovako prebrzo pred očima. Završit ću ovo predstavljanje sa činjenicom, da se veliki broj svjetskih putnika odlučilo upravo za ovaj motocikl, HONDA CRF 250 L, da sa njim krene na put oko Svijeta, to bi trebalo nešto značit. Do sljedećeg čitanja…TEHNIČKI PODACI:

Motor: 1 cilindar, hlađen tekućinom, DOHC, 4 ventila, 249 cc,
Provrt×hod: 76×55 mm
Stupanj kompresije: 10,7
Max. snaga: 18,2 kW (25 KS) na 8500 okr/min
Max. okretni moment: 22,6 Nm na 6750 okr/min
Kapacitet ulja: 1,8 L
Napajanje gorivom: PGM-FI
Kapacitet spremnika: 7,8 L
Pokretanje motora: elektro-starter
Kapacitet baterije: 12V-7AH
Spojka: više-lamelna u ulju
Mjenjač: 6 brzina
Završni prijenos: lanac
Dimenzije (dך×v): 2195×815×1195 mm
Međuosovinski razmak: 1445 mm
Visina sjedala: 875 mm
Visina od tla: 255 mm
Mokra masa: 146 kg
Radijus okretanja: 2,3 m
Ovjes: sprijeda SHOWA USD promjera 43 mm, hoda 250 mm, straga Pro-Link, SHOWA amortizer sa cilindrom promjera 40 mm, hoda 240 mm
Dimenzije kotača: sprijeda-21'', straga 18''
Gume: sprijeda 3.00-21 51P, straga 120/80-18M/C 62P
Kočnice: ABS, sprijeda nazubljeni disk promjera 256 mm, kliješta sa 2 klipa, straga nazubljeni disk promjera 220 mm, kliješta sa 1 klipom, 

Mobirise

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved