Međimurje - 2020.
autor: Tomislav Veček


Nekoliko subotnjih popodneva, točnije 3, bila su potrebna da obiđem većinu lokacija koje su me zanimale u Međimurju. Cijela naša Hrvatska je puna lokacija koje su vrijedne našeg vremena i truda, samo treba malo zumirati na google karti da se pojave razne ikone od utvrda, dvoraca, raznih spomenika, mostova, parkova... Zaista imamo svega i svačega. Međimurje je od uvijek na glasu kao jako gospodarsko područje, to se i vidi kada se vozite kroz međimurska mjesta. Lijepe kuće, uređene okućnice, uređene šetnice, parkovi, podosta spomen mjesta... Da ne preskočim nešto, krenimo redom.

Mobirise
responsive site templates

Prva adresa je bio mali atelje g. Tomislava Horvata, koji ima zaista poseban hobi, bavi se izradom skulptura, a za materijal koristi šibice i naravno na tone živaca, vremena i truda. No da ne bi misli da je to sve, g. Tomislav uz to normalno hoda na posao, trči maratone, ima prekrasnu obitelj. Možemo reći da je primjer, da se zaista puno toga može ugurati u jedan život. Na slikama možete vidjeti neke od njegovih radova, sam podatak da je za pojedine radove utrošeno 100 ili 200 tisuća šibica dovoljno govori za sebe. Zaista poseban doživljaj i definitivno preporuka da posjetite jednu od budućih izložbi. Neke od skulptura su „KUM“. Skulptura inspirirana istoimenom filmskom trilogijom. Završena je 2013. godine nakon 18 mjeseci rada i utrošenih 117 000 šibica. Skulptura tematski prikazuje filmskog lika Michaela Corleonea kojeg u filmu utjelovljuje slavni Al Pacino. Skulptura „PIJANIST“ je svojevrsni spomenik glazbenim velikanima, prije svega W. A. Mozartu prema kojem su neki detalji i rađeni. Skulptura je završena 2016. godine, a za izradu su bile potrebne 2,5 godine rada i 210 000 šibica. Skulptura „OČAJNIK“ nastala je u kontekstu vremena u kojem živimo. Završena je 2017. godine, prikazuje sav očaj i nemoć čovjeka koji je prisiljen napustiti svoju zemlju i obitelj u potrazi za egzistencijom. U skulpturu je ugrađeno 54 000 šibica. U Poreču je 2018. godine na skupnoj izložbi „Pro Futura“ u konkurenciji 56 autora osvojila prvo mjesto. Najviše pažnje i divljenja zaslužuje projekat koji je toku, a radi se o skulpturi „STVORITELJ“. Skulptura je započeta 2018. godine, ova definitivno najveća skulptura u opusu radova, prikazuje rad na možda i najpoznatijoj svjetskoj skulpturi „David“. Uz samu skulpturu „Davida“ bit će i Michelangelo kako radi na svojem remek-djelu. Trenutno u skulpturi ima 160 000 šibica i visine je 270 cm. Po završetku će biti visoka 517 cm i bit će utrošeno oko 400 000 šibica. Radove g. Tomislava možete pratiti na njegovoj facebook stranici: https://www.facebook.com/tomislav.horvat.1422.

Mobirise

Nakon posjete ateljea otišao sam do rijeke Mure, voda smiruje, voda je život. Nije loše ponekad stati uz rijeku i samo gledati vodu, slušati žubor vode. Život teče, kao i ta rijeka, ima zavoja, polomljenog drveća koje viri iz vode, koje kao da je brani. Letjeli mi kao muhe bez glave ili stajali na mjestu, život oko nas teče, s nama ili bez nas. Zato ponekad stanite, pogledajte što sa svojim ludorijama u utrci za nečim, radite ljudima oko sebe.

Polako krećem prema sljedećem odredištu na svojem planu, a to je „Spomen park naftaštva Peklenica“. Kao što i ime govori, radi se uspomeni na naftna polja Peklenica. I to ne bilo kakva naftna polja, to je 1. naftno polje na svijetu. Kao početak korištenja nafte u Peklenici spominje se 1856. godina. Prvo okno je bilo duboko oko 4 metra i dnevno se iz njega dobivalo 30 do 35 litara teške crne nafte. Značajnija eksploatacija počinje krajem 80-tih godina 19. stoljeća kada je Peklenica bila u sastavu Austro-Ugarske. Da je ovdje bila riječ o ozbiljnim stvarima govori i činjenica da su na tim bušotinama u novijoj povijesti djelovala i poduzeća iz Austrije, pa tada domaći Jugo-Petrol, talijanski AGIP. Eksploatacija završava 50-tih godina 20. stoljeća, a u šezdesetima se uklanjaju i posljednji materijalni tragovi bušotina i nekadašnji rezervoar za naftu kao ostaci naftaške prošlosti Peklenice. Nakon ovog dojmljivog susreta sa sirovom naftom, dalje krećem prema šetnici uz rijeku Muru

Mobirise

Svaka čast lokalnoj vlasti ili tko je već zaslužan za uređenje. To je to, predivno uređeno, čovjek zaista dobije volju za šetnju, trčanje, rekreaciju. Nije sad da ima toga na kilometre, ali ima barem nešto. Kafić je tu, sjenice, klupe, ležaljke, zelenilo. Šetnica vodi i do Zvonika svete Barbare. Kako je sveta Barbara, djevica i mučenica zaštitnica rudara, ispred zvonika je postavljeno rasvjetno tijelo u obliku „rudarskog cvijeta“, od šetnice do zvonika vode novoizgrađene stepenice sa rukohvatima ukrašenim rudarskim motivima. Zvonik je izgrađen na mjestu nekadašnje crkve, koja je stradala u poplavi u 17. stoljeću. Prema legendi u crkvi su se nalazila tri zvona, od kojih je jedno zvono spašeno te se nalazilo u crkvi sv. Marka u Selnici. Legenda govori da Mursko Središće neće imati sreće tako dugo dok se zvono ne vrati na mjesto gdje je bila crkva. Zvono je vraćeno 2017. godine na blagdan sv. Barbare. Na zvoniku je natpis „pozvoni za sreću“. Nakon ove duhovne obnove, zadnja adresa za tu subotu je bila Skela Fusek. To sam išao vidjeti iz čiste znatiželje jer nikad do tad nisam uživo vidio skelu. Skelu, općenito sada mislim, možemo smatrati nekim antikvitetom u današnjem svijetu, ali ima tu neku čar, pobuđuje u nama onu dječju znatiželju. U svakom slučaju zanimljivo. Za tu subotu to je bilo to, sljedeći sastanak sa Međimurjem bio je dva tjedna kasnije, te sam nastavio po planu.

Mobirise
Mobirise

Plan je bio, osvojiti najsjeverniju turističku točku u Republici Hrvatskoj, prava geografska najsjevernija točka RH je još kojih 2000 m sjevernije. Da malo ponovimo zemljopis, najsjevernije naselje RH je Žabnik, najjužnije naselje je Palagruža, najistočnije je Ilok, a najzapadnije naselje je Bašanija (Umag). A što sam si ponosan, a nekad nisam znao na karti pročitati da Korzika pripada Francuskoj, a vide me sad, do Međimurja samo tako…

Od ove točke put me dalje vodi prema „Mlin na Muri“, još jedan od lijepo uređenih ambijenata, koje jednostavno zove na obiteljski izlet. Malo šetnja, slikanje mlina, okoliša. U tim trenucima nešto se i vrijeme počelo mijenjati, oblaci počeli poprimati tamniju boju, s obzirom da sam skoro 100 km od kuće, bilo je tak svejedno, pa idem dalje prema finalnoj destinaciji za ovaj dan, a to je Seosko Gospodarstvo Goričanec. Tu je vrijeme za okrepu, sladoled, jedan, pa drugi, ubi me vrućina, nakon ohlađivanja fotić u ruke i ajmo malo u razgledavanje okolice. Ulovio sam nekoliko predivnih prizora čiste prirode, labudovi, patke, konji u svom prirodnom ambijentu. Iza leđa mi je sva ona svakodnevna vreva, pritisak, očekivanja drugih, a ispred mene tako predivni prizori, baš smiruje. Da nemam motora, ne bi bio tu, ne bi to našao, ne bi se smirio, to je to, oni trenuci koji ježe kožu i smiruju duh. To je taj balans koji svatko mora naći za sebe, ako Vas se gura samo sa jedne srane, prije ili poslije ćete pasti skliznuti sa litice, a tad, tad je jedino pitanje koliko je dubok ponor u koji ste upali. Zato dajte nađite nešto za sebe, samo za sebe, nije to sebičnost, to je taj balans. Ovo je bio i kraj mojih planova za Međimurje, naravno da je tu ostalo još na desetke lokacija koje je vrijedno posjetiti i koje su mi promaknule. Dva mjeseca kasnije sam se opet našao u Međimurju, ali to je već priča koja pripada drugom projektu, kako sam ga ja nazvao „U potrazi za hrvatskim MiG-ovima“.

Popis lokacija u ovom putopisu:

Spomen park naftaštva Peklenica, (koordinate: 46.494397, 16.467072)

Šetnica uz Muru, (koordinate: 46.514448, 16.438753)

Zvonik sv. Barbare, (koordinate: 46.516236, 16.434346)

Skela Fusek, (koordinate: 46.523482, 16.425652)

Najsjevernija turistička točka Republike Hrvatske, (koordinate: 46.527625, 16.378586)

Mlin na Muri, (koordinate: 46.531231, 16.379645)

Seosko gospodarstvo Goričanec, (koordinate: 46.528464, 16.362768) 

Mobirise

Da ostanete u toku sa auto-moto novostima, molim Vas da ispunite SUBSCRIBE formu na dnu stranice, hvala.

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved