site creation software

Kako je sve počelo ? - 6 dio.
Braća Wright - Wilbur (1867. – 1912.), Orville (1871. – 1948.)
posložio: Tomislav Veček
foto: www.wikipedia.org

Tokom serije članaka „Kako je sve počelo“ polako smo se dotaknuli samih početaka tehnike, balonom na vrući zrak smo se vinuli u nebo, upoznali smo početak motora sa unutarnjim izgaranjem, a sad je vrijeme da spomenemo, vjerojatno, najpoznatiju braću na svijetu, pogađate, radi se o braći Wright i njihovom prvom uspješnom kontroliranom letu.

Kronologija:
4. lipnja 1783. godine prvi je put javno prikazan Montgolfierov balon s vrućim zrakom.
1896. godine Nijemac Otto Lilienthal pogiba u nesreći jedrilice. Taj je događaj obilježio početak ozbiljnog zanimanja braće Wright za letenje.
17. prosinca 1903. godine Orville izvodi prvi uspješan kontrolirani let u zrakoplovu s motorom, u letjelici vlastite konstrukcije nazvanoj The Flyer.
1908. godine braća Wright prikazuju publici svoju usavršenu letjelicu.
8. kolovoza 1908. godine izveden je prvi javni let u Le Mansu u Francuskoj.

Mobirise
Mobirise

Wilbur Wright (1867. - 1912.)

Mobirise

Orville Wright (1871. - 1948.)

Braću Wright letenje u početku nije zanimalo. Njihov prvi zajednički pothvat, odmah poslije završetka školovanja, bilo je osnivanje i izdavanje vlastitih novina. Kasnije su se okrenuli biciklima, pa su čak otvorili vlastitu radionicu u kojoj su ih izrađivali i prodavali. Zrakoplovi su ih počeli zanimati tek 1896. Prije njih su se i drugi bavili izradom letjelica, no oni su tek nakon pogibije Nijemca Otta Lilienthala (1848. — 1896.), jednog od prvih pionira tih strojeva, usmjerili pozornost prema zrakoplovima. Lilienthal je umnogome unaprijedio poznavanje aerodinamike, pa su braća u početku krenula od njegovih spoznaja.

KONTROLNI SUSTAV
Braća Wright ubrzo su shvatila da je problem u nedostatku prave kontrole, što je dotad bilo zanemareno, a sva se pozornost pridavala stabilnosti letjelice. Nadahnuti promatranjem ptičjeg leta, a u potrazi za aerodinamičkim načelima prema kojima se ravna sama priroda, oni su počeli sustavno eksperimentirati s mehanizmima kontrole, među ostalim i s novo-uvedenim mehanizmima za savijanje avionskih krila.

Mobirise

„Braća Wright odmah su shvatila da jedrilicama, iako su stabilne, nedostaje sustav upravljanja.“

MAJSTORI ZRAKOPLOVNE AERODINAMIKE
Ta su dva Amerikanca sagradila i testirala cijeli niz letjelica bez ljudske posade, od kojih je svaka bila savršenija od prethodne. Godine 1900. već su imali svoju prvu letjelicu s ljudskom posadom. Da bi olakšali istraživanja, godine 1901. sagradili su zračni tunel i već sljedeće godine stekli mnoštvo novih spoznaja, pa su bili spremni sagraditi dotad najsavršeniju letjelicu. Kad su tako uspješno savladali aerodinamične probleme konstrukcije zrakoplova, bilo je samo pitanje vremena kad će poduzeti sljedeći logičan korak i svom izumu dodati i motor. No najprije je trebalo pronaći način kako energiju motora pretvoriti u potisak prema naprijed. Odgovor je bio propeler. Wrightovi su iskušali mnogo vrsta propelera u obliku krilaca koja se vrte oko nepomičnih osovina, sve dok napokon nisu bili zadovoljni. Zatim su sastavili vlastiti motor od 12 konjskih snaga, koji je tjerao dva propelera i to dodali svojoj letjelici nazvanoj „The Flyer“. Kao i svi njihovi dotadašnji pokusi, prvi uspješan let zrakoplovom s motorom i s ljudskom posadom dogodio se u mjestu Kitty Hawk u državi North Carolina 17. prosinca 1903. Nekoliko dana prije toga letjeti je pokušao Wilbur, ali bez uspjeha. Tako je Orvilleu pripala slava da bude prvi čovjek koji je obavio kontrolirani let zrakoplovom, za početak na stazi dugoj samo 35 metara. Do kraja istog dana već su obojica obavila nekoliko duljih uspješnih letova.

Mobirise

ZRAKOPLOV SE PRIKAZUJE JAVNOSTI

Nekoliko sljedećih godina proteklo je u usavršavanju prvih verzija zrakoplova. Prije nego što javnosti pokažu prednosti svog izuma, braća Wright željela su imati mnogo sigurniji model. I tako su svoje letjelice prikazali svijetu tek 1908. godine: Wilbur je demonstraciju izveo u Francuskoj, a Orville u Virginiji u Sjedinjenim Državama, u razmaku samo nekoliko dana. Oba su zrakoplova sigurno prizemljila, a u manje od godinu dana braća su dobila novčanu potporu s kojom su mogla pokrenuti komercijalnu i vrlo uspješnu izgradnju zrakoplova i u Europi i u Sjedinjenim Državama. Nažalost, godine 1912. Wilbur se razbolio od tifusa i umro, ostavivši Orvilleu u nasljedstvo započeti posao, koji mu je, kad ga je prodao 1915. godine, donio veliko bogatstvo.


OSTALA POSTIGNUĆA
Iako se čovjek uzdigao u zrak više od stotinu godina prije Orvillea Wrighta i njegova starijeg brata Wilbura (1867. – 1912.), trebalo je čekati sljedeći logičan korak u napretku letenja.
Čovječanstvo je o letenju sanjarilo tisućama godina, sve dok 1783. godine tu maštariju nisu ostvarila braća Montgolfier svojim balonom na vrući zrak. Oni su iskoristili činjenicu da su neki plinovi lakši od zraka i da se, smješteni u prikladan uređaj, primjerice balon, uzdižu uvis. Sljedećih je stotinu godina bilo ispunjeno sličnim nemogućim snom o upravljanoj letjelici „težoj od zraka“. Mnogi su se u devetnaestom stoljeću okušali u konstrukciji takve letjelice, ali bez uspjeha. Tada su se pojavila braća Wright s potpuno drukčijim pristupom, i 1903. izumila i iskušala prvi zrakoplov s motorom u povijesti.

Tekst:
VELIKA OTKRIĆA - 100 ZNANSTVENIKA KOJI SU PROMJENILI SVIJET (Jan Balchin), str. 156. - 157., izdavač "STANEK d.o.o." 
slike:
https://en.wikipedia.org

Da ostanete u toku sa auto-moto novostima, molim Vas da ispunite SUBSCRIBE formu na dnu stranice, hvala.

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved