website templates

HONDA-JAZZ CROSSTAR, 1.5 HYBRID Executive 2-Tone, 2020. 
autor: Tomislav Veček

Ove godine HONDA nas je počastila sa predstavljanjem četvrte generacije modela JAZZ. Ovaj model na tržištu postoji kojih 20-ak godina. Ova generacija dostupna je u dvije karoserijske izvedbe, nazovimo „normalna“ i CROSSTAR izvedba koja je mrvicu dulja, šira, viša, nešto većim razmakom od tla… Rekli bi, mali napuhanko.
Što reći o ovom autu? Od same vožnje pa do danas nisam na čisto sam sa sobom što da mislim. Dizajnom, ne znam, ljepuškast auto, ne obara s nogu, budimo realni. Imao sam na raspolaganju slobodan jesenski vikend, pa da probam i to. Auto uzimam u Zagrebu u Rutingu i destinacija za slikanje je Krašograd. Maglovito jutro, vozim lagano, malo gledam po autu, pipam. Tvrda plastika na vratima, konzoli, dojam poboljšava kožom presvučen volan i ručica e-CVT mjenjača. Nikako mi nije jasna ta tvrda plastika, ali ne zamaram se trenutno, vozim dalje. Gledam ispred sebe na TFT 7'' zaslonu što se dešava, tko tu koga vozi. U paketima opreme Elegance i Executive tu je još i centralni 9'' dodirni zaslon za upravljanje navigacijom, audio sustavom, raznim postavkama…, dok se u početnom paketu opreme Comfort dobiva zaslon od 5''. U ovom trenutku bi bilo dobro spomenuti, dakle svi JAZZ modeli su opremljeni sa 1.5 litrenim DOHC i-VTEC benzinskim motorom i dva elektromotora/generatora, tu je i paket litij-ionskih baterija. Cijelu ovu zadnju rečenicu je HONDA nazvala e:HEV sistem. HONDA je iz ponude kompletno izbacila dizel motore i okrenuli su se hybridnoj tehnologiji i to je sad pred nama.

Mobirise

Hondin e:HEV sistem pruža tri moda vožnja, EV Drive, Hybrid Drive i Engine Drive. Vjerujem da već pretpostavljate što je što, ali da ponovimo terminologiju.

EV Drive – auto se vozi samo na struju (ne sudjeluje benzinski motor).

Hybrid drive – benzinski motor pokreće električni generator koji pak daje energiju pogonskom elektromotoru.

Engine drive – automobil je u tom modu pokretan sa benzinskim motorom, tu se ponekad u rad uključuje i pogonski elektromotor, npr. na autocesti prilikom ubrzanja kada se javi potreba za svih 109 konjskih snaga i 253 Nm okretnog momenta.

Da razlučimo i te podatke oko snage i okretnog moneta. Sam benzinski motor raspolaže sa 97 KS (5500-6400 okr/min) i daje 131 Nm okretnog momenta u rasponu od 4500 do 5000 okr/min.

Elektromotor ima snagu od 109 KS i 253 Nm okretnog momenta, oboje raspoloživo ODMAH.

Mobirise
Mobirise

Možda to sve za prosječnog korisnika djeluje zbunjujuće, no nema potrebe za zabrinutost. O svemu tome se automobil brine sam. Zato sam i napisao onu rečenicu: „Tko tu koga vozi?“. Elektronika se brine sama o tome koji je mod vožnje uključen, da na zaslonu nisu oznake, vozač niti ne bi znao što se dešava. Grafike prikazuju tok struje, pogona, sve je to zanimljivo za gledati, ali bolje se koncentrirati na cestu i samu vožnju. Vožnja ovim JAZZ-om je udobna, spada u klasu gradskih autića, ali je udoban. Sjedala, ovjes, preglednost, sam osjećaj vožnje, sve je to na mjestu. Negdje sam pročitao rečenicu: “U HONDI inženjeri još uvijek sijede u prednjem redu, a marketinški stručnjaci su iza“. Ta rečenica se potvrđuje sa ovim modelom kao nikad prije. Automobil je nakrcan sa svom mogućom raspoloživom tehnologijom.

  • e:HEV (EV Drive, Hybrid drive, Engine Drive)
  • e-CVT – mjenjač
  • Litij-ionske baterije
  • HONDA SENSING (sigurnosni paket)
  • 10 zračnih jastuka
  • Seamless HONDA connectivity, including Apple CarPlay®, Android Auto and HONDA Personal Assistant
  • HONDA Magic Seats.
Mobirise
Mobirise

Sve to zaista čini vožnju udobnom, sigurnom, zanimljivom, recimo i štedljivom. Ali, uvijek to ali. Za koga je ovaj auto namijenjen, tko su planirani kupci? Najkraći mogući komentar za ovaj auto je: „Ovo je auto za današnje generacije“. Zašto? Pa recimo svi koji smo rođeni tamo negdje do '95 i pod uvjetom da su nam auti barem mala strast u životu, ovom autu ćemo prigovarat, u biti nećemo toliko prigovarat, nego jednostavno ne izaziva osmjeh na lice. Smetat će nam tvrda plastika po vratima, konzoli, zaobljeni smireni dizajn, tišina motora, nije nas baš previše briga za dva pretinca ispred suvozača, još manje za preklopna stražnja sjedala, a i ta struja baš nije nešto zanimljiva, e-CVT mjenjač ponekad daje osjećaj kao da mačku natežemo za rep… Nas zanima CIVIC Type R i njezine 3 ispušne cijevi, sve HONDE uspoređujemo sa njim i onda često bivamo blago razočarani, jer gledamo svaku HONDU kroz vjetrobran Type R-a. Današnje generacije zanima, navigacija, povezivost sa internetom, ti dodirni ekrani sa 150 izbornika, automatski mjenjači, kamere, senzori i da sa čim manje brige i uloženog truda dođu od točke A do točke B.

Mobirise
Mobirise
Mobirise

Na žalost, sam čin vožnje i ono što je ispod lima privlači sve manje mladih ljudi. No vremena su takva, industrija mora pratiti što kupci žele i JAZZ je upravo to. Moderno vozilo, namijenjeno modernom dobu i modernom vozaču i tu ulogu obavlja savršeno. Njegovo savršenstvo umanjuje jedna mala „sitnica“, a to je cijena. Najjeftiniji JAZZ sa Comfort opremom nosi etiketu sa cijenom od 179.990,00 kn i to je „normalni“ model, dok za najskuplji CROSSTAR sa Executive 2-Tone opremom treba nabrojati 227.990,00 kn. Ovo je kritična točka, ovdje, po mome skromnom mišljenju, sve pada u vodu. Za istu cijenu od 179.990,00 kn se dobiva Civic 1.0 VTEC Turbo sa Elegance paketom opreme, a za 227.990,00 kn dobivate najskupljeg mogućeg Civica 1.5 VTEC Turbo Sport Plus, a čak 15 tisuća kn manje stoji sa ručnim mjenjačem. Možemo u jednadžbu uvrstiti i HR-V 1.5 i-VTEC sa Elegance opremom (ručni mjenjač) za 207.990,00 kn.

Upravo me to mučilo nekoliko dana, nisam mogao shvatiti kako HONDA planira prodavati JAZZ-a. Onda sam okrenuo smjer razmišljanja i vratio se na početak priče. JAZZ je trenutno HONDIN najnoviji model u koji je ugradila e:HEV tehnologiju. Nije primjenjivan downsizing, sa 1.0 motorom, već je 1.5 motor. Ja JAZZ-a vidim kao testni poligon i osluškivanje javnosti za modele koji nam dolaze u narednom vremenu tj. već sljedeće godine se očekuju redizajnirani CR-V, novi HR-V, a i Civic. Veselim se tim novim modelima, jer sam siguran da neće biti toliko plastični, ipak su to legendarni modeli. Jedino se u budućnosti bojim pogleda na cjenik.

Rezime za JAZZ-a, odličan gradski automobil, sa svom modernom tehnologijom, udoban, štedljiv, pun pretinaca, sa pametnim stražnjim sjedalima, opremljen sa svim sigurnosnim sustavima... Ta oprema ima visoku cijenu i ovaj puta je upakirana u manji auto i tu dolazi to nekog optičkog nesrazmjera između veličine auta i cijene. Upravo ta cijena je i možda i jedina mana ovog auta. Zahvaljujem se „Ruting HONDA“ na ustupanju vozila za test i Ekoparku „Krašograd“ za lokaciju snimanja.

Mobirise

Da ostanete u toku sa auto-moto novostima, molim Vas da ispunite SUBSCRIBE formu na dnu stranice, hvala.

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved