create a website for free

HONDA CIVIC 1.5 VTEC, EXECUTIVE, 4V_2017 – Tomislav Veček

Eto stiglo već i proljeće, a ja imam još nekih testova koji su bili odrađeni na jesen, a nikako da sastavim nekoliko redaka o dojmovima ili bolje rečeno doživljajima. Pa da nadoknadim zaostatke.

Vožnja je bila sredinom prošlog studenog, na žalost kišna subota. No zašto bi dozvolio da mi vrijeme pokvari planove. Na što ne možeš utjecati, prilagodi se i nastavi dalje. U 8:00 podižem ključeve u Rutingu od nove HONDE CIVIC sedan. Auto je opremljen sa špicom od opreme, najviše što se nudi, radi se o EXECUTIVE paketu. Motorizacija je 1.5 VTEC TURBO, sa ručnim 6 brzinskim mjenjačem. Je netko spominjao kišu i loš dan na vidiku, na početku teksta ? Dan postaje sve bolji, ajmo…

Obilazim auto, koliko sam slika i videa pogledao, svi detalji su već poznati, ali u živo izgleda još i bolje, elegantnije, a istovremeno i sportski postavljeno. Otvaram vrata, e ovo slike ne mogu dočarati. Zavaljujem se u kožnata sjedala, koja su naravno grijana i izlazim iz grada. Gledam oko sebe, opipavam, mirišem, slušam, oči i uši rade kao kod zeca, skupljam dojmove… Zaista super auto, potvrdit će Vam to nastavak teksta. Odakle da počnem, položaj za volanom, sve je gdje mora biti, nema lutanja rukama, nekih velikih pokreta, sve je tu na dohvat prsta. Nasloni na vratima, naslon na središnjoj konzoli, armatura, bez milijun nepotrebnih gumbića, sve imate, a da ne vlada košmar. Ne znam kako neki proizvođači uspiju posijati toliko gumbića po autu, ovo ima sve, a opet nije komplicirano i nemaš dojam da je kalkulator sa 150 gumbića ispred tebe. 

Mobirise
Mobirise
Mobirise
Mobirise

Središnja konzola je malo povišenja nego prije , ručica mjenjača je još kraća nego prije, ručka za parkirnu kočnicu je nestala, zamjenjuje ju jedan gumbić i glas koji Vam govori kako da otpustite ručnu kočnicu, pa sad možete i pričati sa autom .

Kombinacija, desna ruka – središnja konzola – ručica mjenjača, to je toliko prirodan položaj, toliko usklađena cjelina, ma savršenstvo. Ma kao da ste stavili ruku na savršeno žensko bedro, ma fantazija, jednostavno ruka tu pripada, to tako mora biti, niti milimetar drugačije, savršeno. Ma može biti auto i duplo skuplji, a da se to ne pogodi, ovo je to, ono pravo. To treba proizvođač imati u svojem DNK kodu, to se ne može naučit ili prekopirat, to je ono istinski.

Da se vratim mjenjaču, promjena brzina je toliko lagana, jedan prst je dovoljan, ali to shvatite sad doslovno, sa jednim prstom mjenjačem klizite, nema zapinjanja, nema trzaja, putar, eto.

Materijali u unutrašnjosti, koža, mekane obloge, spojevi pojedinih elemenata bez zazora, nema stepenica ili zazora između obloga vrata i središnje konzole, sve je u liniji, sve je poravnato u milimetar. Zaista ugodno i udobno okruženje za vozača. Malo o motoru, ipak vozimo HONDU, pa je tu motor centar pažnje, kako god sve ostalo bilo savršeno. U sedan se ugrađuje, za sad, samo 1.5 VTEC sa 182 KS i 240 Nm okretnog momenta i to je ta mjera.

U odnosu na prethodnog sedana, crveno područje je spušteno sa 6800 na okruglih 6500 okr/min., ali kao i prije skala obrtomjera još uvijek završava sa brojkom 8

Osjećaj u vožnji, neki znam da će se buniti jer je tiho, meni osobno odgovara. Vožnja je tiha i udobna da bi se samo vozio, tankirao, vozio i vozio. Pojam buke, cviljenja, cvrčanja, zveckanja, trešnje, tu jednostavno ne postoji. Sve je toliko mirno da treba i neko vrijeme prilagodbe, da se stekne uopće dojam brzine, a brzina se u ovom autu diže kao od šale.

Kad se vozimo brzo, treba kočit još i brže, ovdje su kočnice na zadatku, na samo lagani dodir papučice, auto samo malo čučne i staje kao da je sidro bačeno, palac gore. Spomenuli smo ubrzanje, 8,4 sec. do 100, elastičnost zadovoljavajuća, na visini zadatka.

Mala usporedba sa 1.0 TURBO motorom koji se ugrađuje u „kratki“ CIVIC. Taj „mali“ motor daje sve od sebe na nižim i srednjim okretajima (njemu crveno počinje na 5700 okr/min), i snagu ispuca brzinom udara groma, što za sobom povlači igru sa mjenjačem, što nama hondašima opet paše. Stari motor 1.8 VTEC, je bio čista suprotnost, nježan i možemo reći, blag, u nižem području okretaja, a lud i bijesan tamo iznad broja 4 na obrtomjeru.

E sad, motor koji je ovom novom sedanu je uzeo najbolje od ova dva svijeta. Motor 1.5 TURBO, daje konstantan potisak od nule pa kroz cijelo radno područje, ne popušta, bez trzaja, bez rupe, bez popuštanja snage. Zaista tko može neka proba taj motor, a i kompletan auto je za svaku preporuku. 

Mobirise
Mobirise
Mobirise
Mobirise

Da se vratim vožnji ili bolje rečenu, video igri, ali ovaj put u „LIVE“ verziji, mislim tu ponajviše na tipke na desnoj strani volana. Tu se uključuje aktivni tempomat, praćenje trake, praćenje vozila ispred. Kad to sve uključite, e onda je vrijeme za promatranje i opet, više puta spomenutu prilagodbu. Te „điđe-miđe“ su izmišljene za autocestu, dakle poneki blagi zavoj, ravnica, 2, 3 ili više traka. Ja sam sustav maltretirao na „staroj zagorskoj“ magistrali. Kada auto sam zakreće volan to zna izazvat čudan osjećaj. Sam auto i vozač ne voze isto, kako dvoje ljudi ne vozi isto, tako je i ovdje, auto ima svoju pamet, vozač svoju. U nekim trenucima se onda točno, kako bi rekli „pod rukom“ osjeća kad tko vozi. Naravno ako maknete ruke sa volana, nakon 10-ak sekundi se oglasi alarm da Vas podsjeti, da nemate autopilot, već samo pomoć. Također, ako prelazite crte bez uključivanja „žmigavaca“ volan se počne trest, ma čisto ludilo. Ako se ne možete doma sa djecom dogovorit kad će tko igrat Playku, sjednite u svoj CIVIC i imate to u „LIVE“ izvedbi

Malo da se osvrnem na te, kako ih popularno zovemo „gadgeti“ iliti po naški „điđe-miđe“. Napredak, ili bolje rečeno, pomak tehnologije u autoindustriji, a i općenito u našim životima je strašan, možda se to sve odbija i prebrzo i prestrašno. Na što mislim, pa recimo, teško mogu zamisliti starijeg vozača u ovom ili sličnom modernom autu. Naravno, ima starije populacije koja prati razvoj računala, pametnih telefona, interneta, njima skidam kapu i svaka Vam čast. No ima dosta starije populacije koja jednostavno nije u tome, koji iz nekog razloga odbijaju jednostavno to prihvatiti. Također ima i mlađe populacije, kojima je auto samo sredstvo prijevoza tj. ne prate tu granu tehnologije i razvoja. Kako sad tim ljudima objasnit, da auto sam koči, ubrzava, skreće, čita prometne znakove, ima radare, kamere… Prije recimo samo 10-ak godina. Ista priča je bila da si sjeo u auto iz 1975. ili 2005. U suštini, jedina razlika, finija plastika, servo volan i dodan gumbić sa A/C oznakom. Ključevi su se bacili bilo kome u ruke, samo se reklo: „Pazi, moja mrcina je metar dulja o tvoje podrapane kante.“

A sad, dali možemo sad bilo kome baciti ključeve od ovakvog auta bilo kome u ruke?. Teoretski bi trebalo biti jednostavnije nego prije jer ima brdo tih pomagala, ali praktično…?

Ovo sad su avioni, u odnosu na prije 10-ak godina. Zaista, kad sjednete u nešto takvog treba vrijeme prilagodbe, na udobnost, na tišinu vožnje, da postaneš svjestan brzine, a da ne gledaš u brzinomjer, brdo sigurnosne opreme, kamere, radare, samo koči, ubrzava, mijenja brzine, trese sa volanom, stane ako treba…

Sa ovom malom digresijom sam htio objasniti nekoliko puta spomenuti pojam „PRILAGODBE“ koji sam spomenuo tokom teksta, jer je zaista potrebna. Nije da sad nekog plašim da je to nešto nesavladivo, samo eto to je nova stepenica u našim životima, koja utječe na nas i na okolinu. To je tehnologija koja čuva nas i našu djecu na cesti.

No da se vratim Civicu i da spomenem još poneku tehnikaliju. Kako i sama reklama govori: „Promijenili smo sve osim imena“. Zaista i je tako. Osim izgleda i sasvim novog motora promijenjeno je i sve ostalo. Smanjena je masa vozila, povećana torzijska čvrstoća, auto je duži, širi, a niži, poboljšana je aerodinamika, spušteno težište, sam položaj sjedenja je nešto niži. Upravljač je još precizniji i izravniji nego prije, sad sa samo 2,22 okreta između krajnjih točaka, prije 3,1 okreta. Mjenjač smo već spomenuli, on samo upotpunjuje dojam udobnosti, ekskluzive i prestiža…

Na žalost ja sam morao svoje druženje sa ovom HONDOM privesti kraju. Mislim da nisam bio našao neku opaku zamjerku, koja bi bila vrijedna pamćenja. U biti, ima jedna stvar, ako se dobro sjećam, opet na poklopcu prtljažnika nema ručke ili utora za prste za zatvaranje tog poklopca. Eto da ne bi bilo da nisam realan sa testovima.  

Vama, dragi čitatelji, predlažem, ako imate mogućnosti, da isprobate ovaj auto, a svatko tko razmišlja o nabavci novog auta, da ga svakako uvrsti u svoj uži izbor. Počastite sa nečim, sa nečim što je poklon za dušu i tijelo. Imati ključ sa slovom „H“ u džepu, je nešto… Tko ima zna o čemu pričam, a ostalima predlažem, probajte…

Kako god bilo, meni ostaje još jedan događaj u lijepom sjećanju.

Vozilo na test ustupio: HONDA Ruting, Zagreb

U nastavku teksta Vas ostavljam sa tehničkim detaljima i karakteristikama:
Izvor teksta u nastavku: honda.hr

CMBS sustav prevencije sudara:
Prilikom pojave opasnosti od sudara s vozilom ili pješakom ispred Vas, CMBS sustav Vas upozorava na nastalu opasnost te započinje s kočenjem kako bi reducirao jačinu sraza.

Sustav upozorenja pri napuštanju prometnog traka:
Ovaj sustav Vas upozorava zvučnim i vizualnim signalima prilikom nenamjernog prelaska preko lijeve ili desne razdjelne crte prometnog traka (prelaska bez uključivanja pokazivača smjera).

Sustav izbjegavanja izlijetanja:
Kamera smještena iza vjetrobranskog stakla prati Vašu vožnju te prepoznaje vjerojatnost izlijetanja. Sustav pri tome koristi električni servo upravljač kako bi korigirao smjer vozila i zadržao vozilo na cesti. U pojedinim slučajevima sustav može i samostalno kočiti.

Sustav detekcije i praćenja prometnog traka:
Ovaj sustav Vam pomaže zadržati vozilo u sredini prometnog traka te Vam tako omogućuje manje stresnu vožnju na autocesti bez potrebe za neprestanim korekcijama upravljača.

Sustav prepoznavanja prometnih znakova:
Sustav čita prometne znakove i prikazuje ih na multi-informacijskom ekranu. Istovremeno može prikazivati do dva prometna znaka.

Inteligentni limitator brzine:
Kombinira sve prednosti klasičnog limitatora brzine i sustava prepoznavanja prometnih znakova na način da automatski postavlja maksimalnu brzinu sukladno ograničenjima.

Inteligentni prilagodljivi tempomat:
Ovaj sustav konstantno motri promet ispred i pored Vas te prilagođava brzinu Vašeg Civica trenutnoj situaciji. Omogućuje Vam da održavate konstantnu udaljenost od vozila ispred Vas bez Vaše intervencije.

Prilagodljivi tempomat sa sustavom praćenja vozila pri niskim brzinama:
Ovaj sustav održava postavljenu brzinu i razmak od vozila ispred Vas. Ako se vozilo ispred Vas zaustavi, sustav će zaustaviti Vašeg Civica bez doticanja papučice kočnice. Kada vozilo ispred Vas ponovno krene, dovoljno je pritisnuti papučicu gasa kako bi ponovno aktivirali sustav.

TEHNIČKI PODACI: CIVIC 1.5 VTEC TURBO

Vrsta motora: benzinski
Radni obujam (cm3): 1498
Broj ventila po cilindru: 4 ventila
Norma ispuha: Euro 6
Vrsta goriva: bezolovni benzin (95)
Maksimalna snaga motora (kW pri o/min): 134 kW pri 5.500 o/min
Maksimalna snaga motora (KS pri o/min): 182 KS pri 5.500 o/min
Maksimalni okretni moment (Nm pri o/min): 240 Nm pri 1.900 - 5.000 o/min
Ubrzanje od 0 do 100 km/h (s): 8,4
Maksimalna brzina (km/h): 210
Razina buke u unutrašnjosti vozila(dB): 63,5
Gradska vožnja (l/100km): 7.4
Vangradska vožnja (l/100km): 4.7
Kombinirana vožnja (l/100km): 5.7
Emisija CO2 (g/km) pri kombiniranoj vožnji: 130
Emisija ugljičnog monoksida CO (mg/km): 282.5
Dužina (mm): 4648
Širina (mm): 1799
Širina s bočnim retrovizorima (mm): 2076
Visina neopterećenog vozila (mm): 1416
Međuosovinski razmak (mm): 2698
Trag prednjih kotača (mm): 1543
Trag stražnjih kotača (mm): 1557
Visina podvozja - s vozačem (mm): 124
Maksimalni broj putnika: 5
Promjer kruga okretanja (m): 11.3
Broj okretaja upravljača (od krajnjeg do krajnjeg položaja): 2.22
Masa vozila (kg): 1275
Maksimalna dozvoljena masa vozila (kg): 1740
Nosivost (kg): 465
Maksimalno dozvoljeno opterećenje osovine - sprijeda/straga (kg): 925/830
Maksimalna dozvoljena masa prikolice s kočnicama (kg): 1400
Maksimalna dozvoljena masa prikolice bez kočnica (kg): 500
Maksimalno dozvoljeno opterećenje krova (kg): N/A
Obujam prtljažnika - podignuta stražnja sjedala (l, VDA metoda, uključujući dodatni prostor ispod podnice prtljažnika): 519
Obujam spremnika goriva (l): 46

Mobirise

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved