how to create your own web page

Kako je sve počelo ? - 2 dio.
James Watt (1736. - 1819.)

posložio: Tomislav Veček

Nakon prvog dijela ove serije članaka u kojem je bilo riječ o Thomas Newcomenu, koji je unatoč svojim otkrićima i postignućima zauvijek ostao u povijesnoj sjeni James Watta, o kojem će ovom prilikom biti riječi.

Kronologija:
1764. godine Watt dolazi do otkrića da model Newcomenova parnog stroja nije djelotvoran.

1765. godine dolazi na ideju koja će biti pokretač industrijske revolucije.

1768. godine izrađuje prvi prototip svog parnog stroja.

1788. godine izumio je centrifugalni regulator koji automatski regulira brzinu vrtnje.

1790. godine usavršava Wattov stroj.


autor slike: Henry Howard –
https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6365615

Mobirise

James Watt pogrešno je smatran izumiteljem prvog parnog stroja. U stvarnosti, Thomas Newcomen to je učinio gotovo četvrt stoljeća prije nego što se Watt rodio. Wattovi su strojevi, međutim, imali dalekosežniji učinak, Newcomenov stroj bio je ograničen na rudnike, a Wattovi su se strojevi upotrebljavali u cjelokupnoj industriji. Ako se Newcomena pamti kao izumitelja izvora energije koji je promijenio svijet, Watt je sve učinio mogućim i dostupnim i time postao posrednikom u industrijskoj revoluciji. 

SRETAN SLUČAJ
Kao i u svim zgodama o otkrićima i izumima, jedan sretni slučaj pokrenuo je lanac događaja koji su doveli do stvaranja Wattova stroja. Watt je 1764. pozvan da popravi umanjeni model Newcomenova stroja koji se koristio u nastavi na Sveučilištu u Glasgowu. Nije ga mogao popraviti a da ga pažljivo ne istraži, i tako je otkrio da je posve nedjelotvoran. Najveći nedostatak Watt je uočio u sistemu grijanja i hlađenja cilindra pri svakom udaru. To je značilo uzaludno trošenje ogromne količine goriva, a također i vremena potrebnoga za ponovno zagrijavanje cilindara na temperaturu na kojoj se proizvodila para, što je ograničavalo brzinu radnog ciklusa.
Watt je zapravo tako počeo razmišljati o mogućnostima poboljšanja Newcomenova stroja. Navodno je do rješenja došao jednog dana 1765. godine dok je šetao parkom Glasgow Green, u kojem danas njegov spomenik obilježava mjesto rođenja ideje koja je pokrenula industrijsku revoluciju. Watt je shvatio da je ključ za veću djelotvornost u kondenziranju pare u odvojenom spremniku, i tako se cilindru i klipu omogućuje da uvijek ostanu vreli.

Mobirise

Wattov izum rotacijskog stroja omogućio je prodor mehanizacije u mnoge industrijske grane. 

WATTOVI PARTNERI
Do godine 1768. godine, Watt je sastavio potpuno funkcionalan prototip novog stroja, nakon čega je s Johnom Roebuckom sklopio poslovno partnerstvo, koje je omogućilo proizvodnju i prodaju stroja. Partneri su nešto kasnije prijavili patent pod nazivom „Novoizumljena metoda smanjenja potroška pare i goriva u parnim strojevima“ i počeli s prodajom strojeva vlasnicima rudnika. Nažalost, 1772. godine tvrtka je bankrotirala, ali Watt je ušao 1775. godine u plodno partnerstvo s poslovnim čovjekom Matthewom Boultonom. Njihova tvrtka Boulton & Watt odmah je od britanskog parlamenta tražila da odobri zahtjev za novim patentom, što je omogućilo da budu jedini proizvođači i prodavači Wattovih strojeva u zemlji u narednih dvadeset i pet godina. Tako su dobili monopol u proizvodnji parnih strojeva, a Wattu je sve do mirovine 1800. bila osigurana financijska dobit i osobno bogatstvo. Međutim, patent nije zaustavio izumitelja da i dalje radi na poboljšanju svog stroja, i napokon je 1790. godine konstruiran usavršeni Wattov stroj. Najveći pomak tih je godina učinjen uvođenjem stroja s kružnim gibanjem. To je označilo kraj dotadašnjim strojevima Newcomena i Watta, koji su vršili gibanje gore-dolje i dobro crpili vodu iz rudnika, ali su se vrlo malo upotrebljavali u druge svrhe. S cirkularnim, kružnim gibanjem i druge grane industrije mogle su rabiti snagu pare pokretanje strojeva. Primjerice, u tekstilnoj industriji Richard Arkwright prvi je shvatio da se strojem može sukati vuna, a kasnije je stroj iskorišten i za tkanje. Mlinovi i tvornice papira također su prihvatili nove strojeve, a već 1788. snaga pare prvi je put iskorištena u pomorskom prometu. Iste godine Watt je izumio i centrifugalni regulator da bi brzinu vrtnje održavao nepromijenjenom, a to je otkriće bilo veliki domet automatizacijske znanosti.

Mobirise
Mobirise

James Wattov parni stroj iz 1848.
autor: Ingo Berg - Vlastito djelo postavljača, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6859224

Mobirise

Regulator pare sa kuglicama (centrifugalni regulator).
autor: Dr. Mirko Junge - Vlastito djelo postavljača, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=9964214


WATTOV UTJECAJ
Wattu se pripisuju i mnogi drugi izumi, uključujući brojač okretaja i prvobitni stroj za kopiranje pisama i dokumenata. Još je važnije da je uveo termin konjska snaga, kojim se služio radi usporedbe koliko je konja potrebno za snagu jednaku snazi njegova stroja. Britansko je društvo 1882. godine jedinicu snage nazvalo njegovim imenom (vat) i time je za sva vremena učvršćena izumiteljeva slava. Wattov parni stroj bio je pokretačka snaga industrijske revolucije, a uvođenjem rotacijskog stroja 1781. mehanizacija je prodrla u različite industrijske grane, među ostalima u tekstilnu industriju i u prijevoz.

Tekst:
VELIKA OTKRIĆA - 100 ZNANSTVENIKA KOJI SU PROMJENILI SVIJET (Jan Balchin), str. 82. - 83., izdavač "STANEK d.o.o." 
slike:
https://hr.wikipedia.org
https://www.britannica.com/

Da ostanete u toku sa auto-moto novostima, molim Vas da ispunite SUBSCRIBE formu na dnu stranice, hvala.

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved