free html5 templates

HONDA Civic 1.6 i-DTEC Comfort, 2018 – MEGA TEST 50 000 km – autor: Tomislav Veček

Došlo je vrijeme i za drugu etapu ovog mega testa. Nakon 20 mjeseci druženja, navrtili smo 50 000 km. S obzirom da sam u prethodnim tekstovima o ovom autu valjda već sve rekao, ovaj put bi se posvetio troškovima od prvog dana do danas i možda razlikama diesel – benzin. E sad možda više nema niti smisla uspoređivati dizelaša sa benzincem, jer dizelaša više nema u ponudi novih. No ipak, možda dobro dođe nekome prilikom nabavke rabljenog bilo jednog ili drugog.
Pa da krenemo od početka, nabavna cijena:
HONDA Civic 1.6 i-DTEC Comfort – 166 000 kn, u to vrijeme (ljeto 2018. cijena benzinca sa 1.0 motorom i Comfort opremom je bila 142 000 kn. Na cijenu benzinca bi trebalo još dodati 4000 kn za metalik boju. Kad se sve zbroji i oduzme, razlika između dizelaša i benzinca je bila ravno 20 000 kn.

Mobirise
Mobirise
Mobirise
Mobirise

Sad, pustimo priču o 3 cilindra na benzincu nekog smeta, nekog ne, ovom prilikom ćemo samo o brojkama, a vrijeme će pokazati koliko će ti mali motorići izdržat. Ne samo u HONDI, već općenito i kod ostalih proizvođača. Sad bi mogao krenuti u teorije cijena i mogao sam ovo, mogao sam ono. Tada je bila situacija da je dizelaš bio sa cijenom na pola puta između 1.0 benzinca i 1.5 benzinca, istina da je benzinac imao bogatiju opremu, ali, ali… Prvotno sam krenuo sa idejom kupnje 1.0 benzinca sa baznom Comfort opremom vođen isključivo nabavnom cijenom. No kako to već biva, počne se rastezat još malo, još malo, pa sam uzeo u obzir da godišnje radim oko 30 000 km. Sreća da si znam, barem malo, mjeru odredit pa da to ne završi sa najskupljom mogućom opcijom. Da se vratim brojkama. Spomenuo sam već nabavnu cijenu 166 000 kn. Auto je kupljen na leasing u trajanju od 6 godina (72 rate) pa će nekome možda biti zanimljiv i taj dio priče. Leasing je odrađen preko „IMPULS LEASINGA“ i što se tiče njih samo riječi pohvale, brzo odrađeno, brzi i jasni odgovori na sva pitanja, za svaku preporuku. Izračun leasinga je sljedeći:

Nabavna cijena: 22.280,33 €

Učešće: 4.456,07 €

Otkupna vrijednost objekta: 150,00 €

Mjesečna rata: 302,12 €

Smatram vrijednim napomenuti da je auto kasko osiguran od strane leasing kuće, tj. ja nemam dodatan trošak kasko osiguranja, tj. uključen je negdje u mjesečnoj rati. Ukupni trošak leasinga će biti 26.628,13 €. Jednostavnom matematikom dolazimo do računice da će kamata iznositi 4.347,80 €. Ja sam sa time zadovoljan, pogotovo ako još uzmemo u obzir da je auto kasko osiguran. To je bila priča oko same kupovine. U stvarnosti je to trajalo ultra kratko, u ponedjeljak je bila uplaćena akontacija za auto, a u petak popodne sam ga podigao. Pričalo se da je to nemoguće, ali eto, moguće je, samo si treba dati malo truda i znati reći, molim Vas, i hvala Vam.

Spominjem puno kasko osiguranje, pa eto i tu cifre, piše ovako, potpuni kasko s rizikom krađe 8.121,12 kn. To je cijena bez popusta, bez ikakvih povlastica. Da dođete kao pojedinac, fizička osoba to je sirova cijena kasko osiguranja.

Izuzev same kupovine auta, najveća stavka u tih 50 000 km je vjerojatno gorivo. Potrošeno ga je u lipu 22.886,44 kn. To nam daje trošak od 0,46 kn po prijeđenom kilometru. Tu bi trebao spomenuti i prosječnu potrošnju koja se u mojem režimu vožnje kreće od 4,0 do 4,5 l/100 km. Jedan rezervoar je to bilo čak i 3,8 l/100, ali da ćete to održat na duže vrijeme, mislim da baš i ne.

Registracija i obvezno osiguranje, do sad su obavljene 2 registracije i trošak je sljedeći:
2018. (prva registracija) – 2.392,77 kn (sa obveznim osiguranjem)
2019. (druga registracija) – 2.515,04 kn (sa obveznim osiguranjem)

Pa možda i taj iznos stavimo u zbirni trošak po prijeđenom km, to je dodatnih 0,1 kn.

Mobirise

Dalje idem na redovno održavanje, gume i servisi. Gume su malo zeznuta stavka zbog dimenzije 215/55 R16, to je očito neka među dimenzija između popularnih 205 i 225 mm širine. Nije to sad nešto opasno samo treba malo voditi brigu o prodajnim akcijama i mogu se naći gume po realnim cijenama. Set zimskih „GOOD YEAR“ je u Sloveniji kupljen za nekih 400 €. Budući da nemam dodatni set alu felgi, do sad su izvršene 3 premontaže guma, zajedno sa gumama , to je više-manje 3 500 kn. Da i to stavimo u kumulativan trošak, to je dodatnih 0,07 kn/km. Što se tiče guma, ljetne su tvornička ugradnja „MICHELIN Primacy 3“, zimske već spomenuti „GOOD YEAR Ultra Grip“, ovako kako sad stvari stoje, mislim da će ta dva seta odradit 100 000 km, možda sad malo natežem tu brojku, ali potrudit ćemo se približiti toj kilometraži.

Mobirise

Servisi, za ovaj dizelski agregat određeni su servisni intervali svakih 10 000 km ili jednom godišnje. Benzinci to imaju svakih 20 000 km ili jednom godišnje ili u većini slučajeva kako Vam to naloži sam kompjuter u autu. Tako da, ako mrljite po gradu stalno i ne dajete autu da „diše“ nemojte se iznenadit ako vas samo-dijagnostika uputi na servis prije planiranih 20 000 km. Do sad je odrađeno 5 servisa. Auto je kupljen i održavan u „Ruting HONDA, Zagreb“. Cijene servisa se kreću od cca 1 400 do 1 800 kn, ovisno dali se mijenjaju filteri zraka i klime. Mislim da one priče o skupom održavanju japanskih vozila više baš i ne drže vodu i da bi se to moglo polako zaboraviti. Kako god bilo, dosadašnji trošak servisa je 7 700 kn. To nam podiže ukupni trošak po prijeđenom km za dodatnih 0,15 kn.

Mobirise

Stavka koju ću dalje spomenuti, je ona koja vrlo vjerojatno najviše boli i rijetko kad ju želimo sami sebi priznati, ali ona je tu, aktivna čak i dok mi spavamo i auto stoji u garaži, a to je amortizacija, iliti ga, gubitak vrijednosti vozila. S obzirom da ih u oglasnicima baš i nema, poslužit će neka moja odokativna metoda. Kako kaže jedan moj prijatelj, PDV si izgubio čim si ga izveo iz salona, tome možemo dodati i posebni porez na vozila, pa oduzmemo još malo. Pa ajde recimo da je do sad izgubljeno 45 tisuća kn i da je sadašnja tržišna vrijednost 120 tisuća kuna. To nas dovodi do zaključka da gorivo ipak nije najveća stavka u troškovima, već je to sam auto. To nam povećava troškove za 0,9 kn/km. 

Do sada u ovih 20-ak mjeseci korištenja i prijeđenih 50 000 km nije bilo nikakvih problema, nije bilo tvorničkih opoziva, kako bi rekli toči i vozi. Da sad na kraju i zbrojimo kolika je cijena te vožnje, račun staje na 0,78 kn/km, u ovu brojku nije uključena kupovina auta i malo prije spomenuta amortizacija vozila. Uključeno je sve gore analizirano, gorivo, registracija, obvezno osiguranje, gume i redovni servisi. Ako želimo biti bolno realni onda na to dodajmo i amortizaciju vozila, što nas dovodi do troška od 1,68 kn/km. Ako sad tu cijelu svoju teoriju i izračun pretvorim u dnevni trošak i konačno dodam ratu leasinga dolazim do činjenice da me auto dnevno košta 215 kn ili onako još bolnijih 6 450 kn mjesečno. Ako je sad netko „zinuo“ i prva pomisao je bila: „pa je**** kako?“. Evo ovako, 30 000 km godišnje, to je dnevno 82 km×1,68 kn/km=138 kn+77 kn (leasing)=215 kn/dan×30 dana=6 450 kn mjesečno. Ovo je trenutna računica za ovaj, kako ga ja od milja nazivam „socijalni“ auto. Pišem, trenutna računica jer je auto novi, pa je i gubitak vrijednosti najveći i ubrajaju se rate leasinga. Bojim se uopće pomisliti kako izgleda ova računica za aute koji imaju cijenu iznad 200 tisuća kuna, koji troše duplo goriva od mojeg Civica. Ili pak s druge strane, kako izgleda računica za rabljene iz uvoza kojima je nabavna cijena u rangu mojeg novog Civica, samo što imaju 200 000 prijeđenih kilometara i taman su došli u HR kada treba uložiti u kočnice, amortizere, lampica DPF filtera je počela svijetliti mjesec dana nakon uvoza , turbo je pri kraju, klima baš i ne hladi, treba set novih guma jer eto sviđaju nam se felge od 18 incha na susjedovom autu, pa ste si i vi poželjeli takve… Ja sam uvijek za novo, makar i sa slabijom opremom, makar i za cijelu klasu niže. Možda ova računica pomogne nekome da sam sebe spusti na zemlju kod kupovine sljedećeg automobila. Za sad toliko, čitamo se za kojih 10-ak mjeseci na 75 000 km. Do tada svima želim, sretan put.

Mobirise

Da ostanete u toku sa auto-moto novostima, molim Vas da ispunite SUBSCRIBE formu na dnu stranice, hvala.

FOLLOW US!

SHARE THIS PAGE!

SUBSCRIBE FORM

Subscribe to our Newsletter

© Copyright 2019 www.auto-moto-tour.com - All Rights Reserved